Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της «αποτρόπαιης σφαγής» που διαπράχθηκε από πολιτοφύλακες του Τιγκράι στις 9 Νοεμβρίου στη Μάι Κάντρα, της βόρειας Αιθιοπίας.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας (EHRC), διοικητικά ανεξάρτητη αλλά της οποίας ο διευθυντής Ντανιέλ Μπέκελε διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Αμπιι Αχμεντ, κατηγορεί σε προκαταρκτική έκθεση μια άτυπη πολιτοφυλακή νέων του Τιγκράι και τις δυνάμεις ασφαλείας πιστές στις τοπικές αρχές, ότι είναι οι δράστες της «σφαγής» που στόχευε εποχικούς εργάτες γης που δεν ήταν από το Τιγκράι.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη αναφέρει ότι «πιθανόν εκατοντάδες» άμαχοι φονεύθηκαν με μαχαίρι ή τσεκούρι την 9η Νοεμβρίου στη Μάι Κάντρα, την πλέον φονική γνωστή ωμότητα από την έναρξη, στις 4 Νοεμβρίου, της στρατιωτικής επιχείρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον των περιφερειακών αρχών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF).
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με την Εκθεση
Στην έκθεσή της, η EHRC κατηγορεί μια άτυπη πολιτοφυλακή νεαρών από το Τιγκράι, αποκαλούμενη «Σάμρι» και υποστηριζόμενη από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας πιστές στο TPLF, ότι «πριν αποχωρήσει απέναντι στην προώθηση του ομοσπονδιακού στρατού», στόχευσε εποχικούς εργάτες γης που «αναγνωρίστηκαν ότι ήταν εθνοτικής καταγωγής Aμχάρα και Γουολκάιτ», οι οποίοι εργάζονταν σε καλλιέργειες σουσαμιού και σόργου.
«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», οι δράστες σκότωσαν με ρόπαλα, μαχαίρια, ματσέτες και τσεκούρια ή «στραγγαλίζοντας με σχοινιά», και επιδόθηκαν σε λεηλασίες και στην καταστροφή, περιγράφει η EHRC, η οποία εκτιμά ότι όσα διαπράχθηκαν «είναι πιθανό να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».
Βασιζόμενη σε αυτόπτες μάρτυρες και μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε για την ταφή των θυμάτων, «η EHRC εκτιμά ότι τουλάχιστον 600 άμαχοι σκοτώθηκαν», αλλά «ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς ορισμένοι φέρονταν ακόμη ως αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της EHRC και πτώματα συνέχιζαν να είναι κρυμμένα από την κοινή θέα στους αγρούς περιμετρικά της Μάι Κάντρα».
«Η ταφή (των θυμάτων) διήρκεσε τρεις ημέρες λόγω της ανισομέρειας μεταξύ του μεγάλου αριθμού των σορών και των δυνατοτήτων για την ταφή τους», σύμφωνα με την έκθεσή της.
Ζητά ανεξάρτητη έρευνα ο ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για να καθοριστεί τι ακριβώς συνέβη στη Μάι Κάντρα, ενώ το Τιγκράι είναι αποκομμένο και οι μετακινήσεις των δημοσιογράφων εκεί είναι αυστηρά περιορισμένες. Χωρίς να αποφανθεί σχετικά με τους δράστες της «σφαγής», η Αμνηστία παρέθεσε μαρτυρίες που τις αποδίδει στις δυνάμεις που είναι υπέρ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF).
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μάι Κάντρα, έχοντας διαφύγει, όπως και άλλοι 40.000 Αιθίοπες, από τις μάχες προς το Σουδάν, κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέπραξαν ωμότητες στην περιοχή, όπου μαίνονταν σφοδρές μάχες στην αρχή της σύγκρουσης και από τότε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.