Η διευθύντρια και τρεις συντάκτριες της αιγυπτιακής ανεξάρτητης ηλεκτρονικής εφημερίδας Μάντα Μασρ, με τόνο συχνά επικριτικό για το καθεστώς του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανακρίθηκαν χθες Τετάρτη από τη δικαιοσύνη, καθώς κατηγορούνται για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», ανακοίνωσε η σύνταξή της.
Η Λίνα Ατάλα, η διευθύντρια της Μάντα Μασρ, και οι συντάκτριες, η Ράνα Μάμντου, η Σάρα Σάιφ Εντίν και η Μπισάν Κάσαμπ, κλήθηκαν έπειτα από μήνυση μελών του κόμματος Μουστάκμπαλ Ουάταν («Το μέλλον του έθνους», προσκείμενο στο καθεστώς), εξαιτίας άρθρου που ανέφερε ότι η παράταξη ενέχεται σε «πολύ σοβαρές οικονομικές παραβιάσεις» της νομοθεσίας που ίσως «οδηγήσουν στην απόσυρσή της από την πολιτική σκηνή» της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας.
Κατά το ρεπορτάζ της Μάντα Μασρ, οι τέσσερις δημοσιογράφοι, που αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους χθες βράδυ, κατηγορούνται για «δυσφήμηση», «παρενόχληση μέσω του διαδικτύου» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας».
Παρότι το Σύνταγμα του 2014 θεωρητικά εγγυάται την ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο, κάπου είκοσι ρεπόρτερ βρίσκονται πίσω από τα σίδερα και η χώρα επικρίνεται συχνά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς στις φυλακές βρίσκονται κάπου 60.000 άνθρωποι για εγκλήματα γνώμης, ανάμεσά τους πολλοί που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ.
Το Κάιρο κατέλαβε το 2022 την 168η θέση μεταξύ των 180 κρατών που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).
Ποια είναι η εφημερίδα Μάντα Μασρ
Η Μάντα Μασρ δημοσιεύει —στα αραβικά και στα αγγλικά— ρεπορτάζ και έρευνες για ζητήματα ασφάλειας και διαφθοράς, μεταξύ άλλων.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα συγκαταλέγεται στους εκατοντάδες ιστότοπους η πρόσβαση στους οποίους έχει αποκλειστεί από τις αρχές τα τελευταία χρόνια· η προσπέλασή της είναι εφικτή για τους Αιγύπτιους μόνο μέσω VPN (Virtual Private Networks, «εικονικών ιδιωτικών δικτύων»).
Στα τέλη του 2019, η αστυνομία είχε ερευνήσει τα γραφεία της διαδικτυακής εφημερίδας στο Κάιρο και είχε προσαγάγει τρεις δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Ατάλα. Η διευθύντρια της Μάντα Μασρ τέθηκε ξανά υπό κράτηση για βραχύ χρονικό διάστημα τον Μάιο του 2020.
Για την RSF, οι κατηγορίες σε βάρος των δημοσιογράφων της Μάντα Μασρ είναι «εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη» καθώς πλήττεται μια από τις τελευταίες εκδόσεις «που δεν έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο ή την επιρροή της κυβέρνησης» του κ. Σίσι.
«Ο διωγμός, ο εκφοβισμός και οι ασταμάτητες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Αίγυπτο φθάνουν σε νέα επικίνδυνη κορύφωση και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη.