Το σωματείο μουσικών της Αιγύπτου απαγόρευσε σε καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής να κάνουν συναυλίες, εξαιτίας των χυδαίων και απρεπών στίχων του έκριναν πως έχουν.
Η απαγόρευση εκδόθηκε αργά χθες βράδυ από το σωματείο και στρεφόταν ανοικτά εναντίον του ιδιαίτερα δημοφιλούς ρεύματος ηλεκτρονικής μουσικής «μαχραγκανάτ» και λίγες ημέρες μετά τη συναυλία ενός ιδιαίτερα γνωστού καλλιτέχνη, του Χασάν Σακούς στο Κάιρο, που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.
Το τραγούδι που μπήκε στο στόχαστρο
Ο Σακούς είναι δημιουργός του τραγουδιού ‘Μπιντ-αλ Ζιράν» (Το κορίτσι της διπλανής πόρτας), που ήδη έχει 100 εκατ. επισκέψεις στο YouTube. Το κομμάτι αυτό μπήκε στο στόχαστρο των αρχών μετά τη συναυλία σε στάδιο του Καΐρου την περασμένη Παρασκευή, με 60.000 θεατές να τραγουδούν εν χορώ τους στίχους του τραγουδιού: «πίνω αλκοόλ και καπνίζω χασίς».
Το ρεύμα του «μαχραγκανάτ» (που σημαίνει «φεστιβάλ») έχει γίνει το πιο δημοφιλές μουσικό ύφος στην Αίγυπτο χάρις στην ευκολία της δημιουργίας του με φθηνά μέσα, ή με ελεύθερα προγράμματα στο διαδίκτυο. Συνδυάζοντας τη μίξη παραδοσιακών ρυθμών με ηλεκτρονικούς ήχους, από τα τέλη του 2000 το μουσικό αυτό κίνημα, γνωστό και ως «ελέκτρο-σαάμπι» έχει κατακτήσει τους νέους, ιδίως στα λαϊκά προάστια.
Αποδίδουν στην ηλεκτρονική μουσική έλλειψη λεπτών συναισθημάτων
Μολαταύτα, οι επικριτές της μουσικής αυτής, της αποδίδουν έλλειψη λεπτών συναισθημάτων, μίας αρετής που χαρακτηρίζει την αιγυπτιακή μουσική. Για τον λόγο τούτο, η ανακοίνωση της ένωσης επισείει «δικαστικές διώξεις» σε όσους ιδιοκτήτες δημοσίων χώρων—καφέ, κλαμπ, ξενοδοχεία—προσφέρουν τη σκηνή τους σε καλλιτέχνες του μουσικού αυτού ρεύματος.
«Αυτού του είδους η μουσική, που γέμει σεξουαλικών υπονοουμένων και χονδροειδούς γλώσσας είναι τελείως απαράδεκτη. Ιδού γιατί χαράξαμε μία γραμμή άπαξ και δια παντός απέναντί της», εξήγησε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Χάνι Σακέρ, επικεφαλής του σωματείου μουσικών, που εξαρτάται από το υπουργείο Πολιτισμού.
«Είναι ένα τρομερό κοινωνικό φαινόμενο, για το οποίο παραπονούνται οι οικογένειες στην Αίγυπτο», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ίδιου σωματείου Τάρεκ Μοκτάντα.
Ο μάνατζερ του Σακούς ζήτησε «συγγνώμη για το λάθος» και δήλωσε πως «σεβόμαστε την απόφαση του σωματείου. Ήδη χάσαμε 17 ημερομηνίες συναυλιών εν μία νυκτί, συν το συναισθηματικό άγχος που ένοιωσε ο Σακούς και η ομάδα του με όλες τις αντιδράσεις και τα σχόλια για τη μουσική μας».