Η διπλωματία της Αιγύπτου χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «επονείδιστες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, που πρόσαψε στο Κάιρο «μεγάλη ευθύνη» για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της παράταξής του, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «οι Αιγύπτιοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου», σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Kan.
«Μεγάλο μέρος των όπλων της Χαμάς περνάει από την Αίγυπτο», που έχει σύνορα μήκους 12 χιλιομέτρων με τη Λωρίδα της Γάζας, δικαιολόγησε ο κ. Σμότριτς.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ατυχές και επονείδιστο» το ότι ο κ. Σμότριτς «συνεχίζει να κάνει ανεύθυνες και εμπρηστικές δηλώσεις».
«Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως την επικράτειά της και δεν επιτρέπει σε κανέναν να εμπλέκει το όνομά (της) σε οποιαδήποτε άκαρπη προσπάθεια οποιουδήποτε να δικαιολογηθεί για δικές του παραλείψεις», τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο Άχμεντ Αμπουζαΐντ.
Τα σχόλια του κ. Σμότριτς δεν αποκαλύπτουν παρά την «ακόρεστη πείνα (του) για σκοτωμούς και καταστροφές και για την υπονόμευση κάθε προσπάθειας προκειμένου να περιοριστεί η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Νεκροί, απαγωγές και τραυματίες
Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών.
Ταυτόχρονα, περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν. Μετά την απελευθέρωση χθες Δευτέρα δυο Ισραηλινοαργεντινών, παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο κάπου 130 όμηροι, ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, 31 πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίζεται πως θα «εξαλείψει» τη Χαμάς και θα απελευθερώσει τους ομήρους, εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και κατόπιν χερσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι τώρα πάνω από 28.300 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων τον οποίο δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν ομήρους
Ισραηλινή επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Δευτέρα οδήγησε στην απελευθέρωση δυο ομήρων στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, τελευταίο στόχο του στρατού του Ισραήλ στις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, εξαπολύθηκαν ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε κάπου εκατό Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν προσφύγει στη Ράφα· έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στην προέλαση του ισραηλινού στρατού και τα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Το Κάιρο «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» στη Ράφα κι είναι «έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα.
Η Αίγυπτος, το πρώτο αραβικό κράτος που αναγνώρισε το Ισραήλ, διαδραματίζει παραδοσιακά ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους. Μαζί με το Κατάρ, συνέβαλε να κηρυχθεί ανακωχή στα τέλη του Νοεμβρίου που επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε φυλακές του Ισραήλ.