Αίγυπτος: Ο ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ σε απεργίας πείνας 100 ημερών - Πιέσεις προς τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Αίγυπτος: Ο ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ σε απεργίας πείνας 100 ημερών - Πιέσεις προς τις ΗΠΑ

Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ
Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής Αλάα Άμπντελ Φάταχ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ καλούνται να ενεργήσουν για την απελευθέρωση του απεργού πείνας, Αιγύπτιου ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ.

Ο 40χρονος Άμπντελ Φάταχ, κεντρική προσωπικότητα της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή το 2011 του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και πλέον μαύρο πρόβατο του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, λαμβάνει εδώ και 100 ημέρες «μόλις 100 θερμίδες την ημέρα, δηλαδή ένα κουταλάκι μέλι και λίγο γάλα στο τσάι του», ανέφεραν συγγενείς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αδελφή του Σανάα δήλωσε ότι θα φέρει τη Δευτέρα την υπόθεσή του στην Ουάσινγκτον, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθεί με πολλούς Άραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Σίσι.

Η άλλη του αδελφή, η Μόνα, που δεν έχει σταματήσει να ενημερώνει για την τύχη των περισσότερων από 60.000 πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο, συγκεντρώνει εδώ και μήνες επιστολές υποστήριξης από βουλευτές στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στο τέλος του 2021 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», αλλά κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μηχανικό, αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος Kefaya τη δεκαετία του 2000, στη συνέχει στην εξέγερση του 2011, δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στις τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και τέλος στις κινητοποιήσεις εναντίον του Σίσι, τότε στρατάρχη που ανέτρεψε τον Μόρσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει την ιδιαιτερότητα ότι τον έχουν φυλακίσει όλοι οι πρόεδροι της Αιγύπτου τις δύο τελευταίες δεκαετίες: Είχε βρεθεί στη φυλακή το 2006 επί προεδρίας Μουμπάρακ. Επέστρεψε όταν την Αίγυπτο κυβερνούσε ντε φάκτο ο στρατάρχης Μοχάμεντ Ταντάουι (2011- 2012), επί προεδρίας Μόρσι και τώρα επί προεδρίας Σίσι.

Όντως στη φυλακή έγινε βρετανός πολίτης, εν μέσω απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε στις 2 Απριλίου.

Ο Άμπντελ Φάταχ έχει έναν γιο 10 ετών, τον οποίο δεν έχει δει σχεδόν ποτέ εκτός φυλακής. Τον έχει ονομάσει Χάλεντ προς τιμή του Χάλεντ Σαΐντ που σκοτώθηκε από τα χτυπήματα της αστυνομίας το 2010, με τον θάνατό του να αποτελεί την αφορμή για το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Σύμφωνα με την οικογένειά του ο Άμπντελ Φάταχ δεν κατάφερε να κοιμηθεί σε στρώμα ή να λάβει ένα βιβλίο παρά μόλις τον προηγούμενο μήνα όταν μεταφέρθηκε σε μια νέα φυλακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα δεχθεί τροφή αν δεν δεχθεί πρώτα επίσκεψη από τις βρετανικές προξενικές αρχές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή στήριξή του.

Στα τέλη Ιουνίου η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε διαβεβαιώσει ότι «εργάζεται σκληρά» για την απελευθέρωσή του.

«Οι αιγυπτιακές αρχές γνωρίζουν ότι ο Αλάα είναι ένα σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας (…) Η άδική κράτησή του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους ακτιβιστές και αμαυρώνει τις προετοιμασίες» για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, είχε τονίσει στα τέλη Ιουνίου η Διεθνής Αμνηστία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ