Αίγυπτος: Συμπλήρωσε 100 ημέρες απεργία πείνας η μητέρα του ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, που βρίσκεται στη φυλακή - iefimerida.gr

Αίγυπτος: Συμπλήρωσε 100 ημέρες απεργία πείνας η μητέρα του ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, που βρίσκεται στη φυλακή

Δίκη για 29χρονη μητέρα από την Αίγυπτο που σκότωσε και έφαγε το παιδί της
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μητέρα του αιγυπτιο-Βρετανού ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, Λάιλα Σουέιφ, διανύει σήμερα την 100η ημέρα απεργίας πείνας.

Η καθηγήτρια μαθηματικών, ηλικίας 68 ετών, διαμαρτύρεται για την παρατεταμένη φυλάκιση του γιου της. Απηύθυνε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του γιου της, ενός αντιφρονούντα που έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας 10ετίας στη φυλακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο διάσημος μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας, ηλικίας 43 ετών, συνελήφθη αφότου ανήρτησε ένα κείμενο σχετικά με τα βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές.

Αίγυπτος: Η 68χρονη ζει μόνο με καφέ, τσάι και άλατα ενυδάτωσης από τις 29 Σεπτεμβρίου, λέει η οικογένειά της

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται πως περιμένει να μπω στο νοσοκομείο προτού δράσει αποφασιστικά για να εγγυηθεί την ελευθερία του γιου μου», δήλωσε η ίδια σε ένα δελτίο Τύπου.

Η οικογένειά της αναφέρει ότι εκείνη ζει πίνοντας «μονάχα μαύρο καφέ, τσάι και με τρία πακέτα άλατα ενυδάτωσης την ημέρα», από την 29η Σεπτεμβρίου του 2024.

Ο γιος της υποτίθεται θα απελευθερωνόταν εκείνη την ημέρα, έχοντας εκτίσει την ποινή κάθειρξης πέντε ετών στην οποία είχε καταδικαστεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», καθώς είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο στο Facebook σχετικά με τα βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα δύο χρόνια που πέρασε προφυλακισμένος δεν λήφθηκαν υπόψη κι έκτοτε ο Αμπντέλ Φατάχ παραμένει στη φυλακή.

«Καμία μητέρα δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου έχει το συναίσθημα ότι το μόνο στο οποίο μπορεί να καταφύγει είναι να βάλει την ίδια της τη ζωή σε κίνδυνο και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει ο Αλάα στο σπίτι του και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της οικογένειάς του», επισήμανε η ίδια σε ένα δελτίο Τύπου.

Η Σουέιφ, που ζει μεταξύ Καΐρου και Λονδίνου και οι δύο κόρες της οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν κάθε εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στη βρετανική πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες, απευθύνοντας έκκληση στον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι να παρέμβει.

Ο Λάμι, ο οποίος συναντήθηκε με τη Σουέιφ τον Νοέμβριο, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο κοινοβούλιο να «συνεχίσει να ασκεί πιέσεις», υπογραμμίζοντας τη σημασία των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Λονδίνου και του Καΐρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμπντέλ Φάταχ υπήρξε κεντρικό πρόσωπο της εξέγερσης του 2011, που ανέτρεψε την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα από τριάντα χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

Συνέχισε να είναι μια φωνή διαμαρτυρίας τα χρόνια που ακολούθησαν, καταγγέλλοντας την κυβερνητική καταστολή, η οποία, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδήγησε στη φυλακή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ