Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει να εκτονώσει την οργή των Γάλλων αγροτών για τη μείωση των εισοδημάτων τους και τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και τον αποκλεισμό του Παρισιού.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στη νότια Γαλλία εξαπλώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι αγρότες απέκλεισαν κύριους οδικούς άξονες και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλη τη χώρα με αργές πομπές των τρακτέρ τους.
Οι αγρότες απειλούν να μπλοκάρουν το Παρίσι
Ορισμένα συνδικάτα αγροτών προέτρεψαν τα μέλη τους να στήσουν μπλόκα στις κύριες διαδρομές προς το Παρίσι το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο διόρισε πρόσφατα ο Μακρόν προκειμένου να δώσει νέα ώθηση σε μια κυβέρνηση που διχάζεται από τις διαφωνίες για το μεταναστευτικό, θα ανακοινώσει εντός της ημέρας μέτρα με στόχο να κατευνάσει την οργή των Γάλλων αγροτών, συνάδελφοι των οποίων έχουν κατεβεί στους δρόμους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στη Γαλλία
Η κυβέρνηση Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της μείωσης των επιδοτήσεων του αγροτικού ντίζελ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενδέχεται επίσης να δεσμευτεί να επιταχύνει τις οικονομικές επιχορηγήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από πλημμύρες ή ασθένειες των βοοειδών.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος γενικής ανάφλεξης », δήλωσε ο Ορτάνς ντε Παντιράκ, πολιτικός επιστήμονας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Sciences Po. «Ο Ατάλ θα πρέπει να δείξει ότι ανταποκρίνεται στην αποστολή που του έχει αναθέσει ο πρόεδρος. Είναι η αξιοπιστία του Ατάλ που διακυβεύεται».
Τα παράπονα των αγροτών
Πολλά από τα παράπονα των αγροτών επικεντρώνονται στους διαρκώς μεταβαλλόμενους, όπως λένε, κανονισμούς, οι οποίοι έχουν ωθήσει πολλούς εξ’ αυτών στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε χθες Πέμπτη τον λεγόμενο στρατηγικό διάλογο για το μέλλον του αγροτικού κλάδου με στόχο την εξεύρεση νέων λύσεων και την επίτευξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην Ένωση μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πρόκειται, ωστόσο, για μια αργή διαδικασία και δεν είναι σαφές πόσα μπορεί να κάνει σύντομα η ΕΕ για να αμβλύνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών.
Αν και δεν σημαδεύτηκαν μέχρι στιγμής από μεγάλες ταραχές οι κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τις τιμές των καυσίμων απηχούν τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν το 2018 και επισκίασαν την πρώτη θητεία του Μακρόν ως προέδρου.
Στενά τα περιθώρια της κυβέρνησης Μακρόν
Το 2019, ο Μακρόν απάντησε στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων με φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, που κόστισαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά αυτή τη φορά τα περιθώρια ελιγμών για τον Γάλλο πρόεδρο είναι στενότερα καθώς η κυβέρνησή του πασχίζει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο βάρος χρέους, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Την Τετάρτη, το κορυφαίο γαλλικό συνδικάτο αγροτών, το FNSEA κατήρτισε μια λίστα αιτημάτων που κυμαίνονται από εκπτώσεις φόρου για τα αγροτικά καύσιμα έως απαλλαγές από τους κανόνες της ΕΕ για την αγρανάπαυση. «Ακατανόητες αποφάσεις πέφτουν βροχή στον κλάδο μας», ανέφερε το σωματείο των αγροτών. «Χρειαζόμαστε μια βαθιά δομική αλλαγή».
Η κοινή γνώμη στηρίζει τους Γάλλους αγρότες
Μέρος της προβλήματος για τον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του πηγάζει από την τεράστια υποστήριξη της κοινής γνώμης στις κινητοποιήσεις των αγροτών, παρά το κυκλοφοριακό χάος που προκαλούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, το 89% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των αγροτών.
Την ίδια ώρα η ακροδεξιά προσπαθεί να επωφεληθεί από τις διαδηλώσεις για να ενισχύσει την εκστρατεία της ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται ήδη της κεντρώας παράταξης του Μακρόν.
«Σε ό,τι αφορά στην πρωτεύουσα το κίνημά μας μεγαλώνει και εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Γαλλία», δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο BFM TV ο Αρνό Γκεγιό, επικεφαλής του συνδικάτου «Νέων Αγροτών» (Jeunes Agriculteurs) από μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Α6 σε περιοχή νοτιοανατολικά του Παρισιού.
«Η πρωτεύουσα θα πρέπει να είναι μία από τις τελευταίες επιλογές, αλλά μπορούμε να φανταστούμε όλα τα είδη των πραγμάτων», είπε. «Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η παράλυση μιας χώρας που έχει άλλα προβλήματα».