Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας το 1952, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της το 2022, αλλά ποτέ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως μονάρχης, όπως έπραξαν δεκάδες άλλες χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το bbc.com, στη χώρα μας είχε έρθει μόνο μία φορά, δύο χρόνια προτού αναλάβει επίσημα καθήκοντα ως μονάρχης, και από τότε δεν ξαναπάτησε το πόδι της, σε αντίθεση με τον γιο της Κάρολο, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η βασίλισσα Ελισάβετ ήρθε στην Ελλάδα το 1950, σε ηλικία 24 ετών, μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες. Η Ελισάβετ ήρθε ύστερα από πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης.
Με πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στο Φάληρο στις 6 Δεκεμβρίου του 1950, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός, καθώς μόλις είχε λήξει ο Εμφύλιος, και τα αισθήματα του λαού για τη Βρετανία δεν ήταν τα καλύτερα.
Η τότε πριγκίπισσα και ο σύζυγός της επιβιβάστηκαν σε ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι και έμειναν στην Αθήνα για μία εβδομάδα.
Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε συνοδεία έφιππων αξιωματικών. Στον δρόμο οι ευγενικοί Αθηναίοι τούς καλωσόρισαν, ενώ ο Φίλιππος ανέλαβε χρέη μεταφραστή προς τη σύζυγό του.
Η Ελισάβετ επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια πήγαν στην Ακρόπολη και επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στη Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.
Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε όμορφα στην Ελλάδα, αλλά αφότου έγινε επίσημα μονάρχης δεν επισκέφτηκε ξανά τη χώρα μας. Αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα η βασίλισσα Ελισάβετ
Ο ελληνικός λαός για αρκετά χρόνια δεν έτρεφε τα καλύτερα αισθήματα για τη Βρετανία, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης, ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε εξοριστεί από τη χώρα όταν ήταν βρέφος, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας, που διέταξε την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στα βάθη της Άγκυρας, με αποτέλεσμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως μετά από παρέμβαση της Βρετανίας εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του. Ο τρίτος λόγος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Βρετανία στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τα φρικτά βασανιστήρια που έγιναν σε Κύπριους αγωνιστές.
Η επιστροφή της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κυρίως από τη στιγμή που δεν ήθελε ο σύζυγός της, για τον οποίο έτρεφε «παθολογική αγάπη», όπως έχουν αναφέρει βασιλικοί κύκλοι ανά τα χρόνια.