Κοινή ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας πραγματοποιείται την Πέμπτη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, η άσκηση τύπου «PASSEX» διεξάγεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των τριών χωρών και θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και των τριών χωρών και σκοπός της είναι η βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, η ενίσχυση του επιπέδου επικοινωνίας και κατανόησης και η προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας.
Στήριξη Κόντε σε Ελλάδα και Κύπρο για την ΑΟΖ
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε έκανε σήμερα σαφές ότι η Ρώμη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην ιταλική βουλή σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
«Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μην μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας» υπογράμμισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι χθες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι». Μάλιστα η εφημερίδα στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni». Παράλληλα υπενθυμίζει ιταλικό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι η φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» .