Όταν ο Σάντρο Μποτιτσέλι φιλοτεχνούσε τη «Γέννηση της Αφροδίτης» τον 15ο αιώνα δεν φανταζόταν ότι η θεά του θα «ζωντανέψει» ξανά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, εκατοντάδες χρόνια αργότερα.
Το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας βρήκε στο πρόσωπο της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι την ιδανική εκπρόσωπο διαφήμισης της χώρας στους ταξιδιώτες. Η θεά της αρχαιότητας μετατράπηκε σε «virtual influencer» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Η καμπάνια, με τίτλο «Open to Wonder», παρουσιάζει την Αφροδίτη, ντυμένη με ρούχα σύγχρονων σχεδιαστών, να βγάζει selfies στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, να κάνει ποδήλατο μπροστά από το Κολοσσαίο και να τρώει πίτσα στις όχθες της λίμνης Κόμο.
Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι πρόσωπο του τουρισμού της Ιταλίας
«Μια Αφροδίτη σε ρόλο σύγχρονου influencer θα πάρει από το χέρι κάθε επισκέπτη για να ανακαλύψει τη χώρα μας», υπόσχεται η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με το CNN. «Καλωσορίζουμε την εμβληματική Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, η οποία δανείζει το πρόσωπό της για να διηγηθεί την ομορφιά της Ιταλίας, από τις πιο διάσημες μεγαλουπόλεις μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της».
Η καμπάνια αποτελεί συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιταλίας και θα προβάλλεται στα μέσα από τα social media.
Ήδη, υπάρχει λογαριασμός στο Instagram με το όνομα @venereitalia23, όπου η Αφροδίτη είτε έχει δημιουργηθεί από υπολογιστή, είτε εμφανίζεται στο σώμα ενός μοντέλου.
Η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1485-1486 και σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
Πηγή έμπνευσης του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης φέρεται να είναι η μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία, βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.
Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όταν ο Κρόνος πήρε τη βασιλεία από τον πατέρα του, τον Ουρανό, έκοψε τα γεννητικά του όργανα και τα πέταξε στη θάλασσα. Από τους αφρούς της θάλασσας αναδύθηκε κοντά στην Κύπρο (σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία) η θεά Αφροδίτη.
Στον πίνακα, η θεά Αφροδίτη αναδύεται από το νερό μέσα σε ένα όστρακο που φυσούν ο Ζέφυρος και η Αύρα προς την ακτή της Κύπρου ή των Κυθήρων. Στην ακτή την υποδέχεται μια από τις Ώρες, θεότητες των εποχών, που της προσφέρει έναν μανδύα.
Σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές, η γυμνή θεά είναι σύμβολο πνευματικής και όχι γήινης αγάπης.