Η αντιπαράθεση γύρω από τη μασκότ ενός σχολείου στην περιοχή του Λονγκ Άιλαντ, η οποία απεικονίζει έναν Σπαρτιάτη στρατιώτη, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Ο Γουίλιαμ Κινγκ Μος III, πατέρας δύο κοριτσιών σε σχολείο της περιοχής, κατέθεσε αγωγή κατά της μασκότ, θεωρώντας την ως μια αναπαράσταση μιας «δουλοκτητικής κοινωνίας» και ενός συμβόλου της λευκής υπεροχής.
Η κριτική του Μος δεν είναι απλώς μία προσωπική αντίληψη, αλλά αγγίζει βαθύτερα ζητήματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα ιστορικά σύμβολα και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Μος, Αφροαμερικανός, υποστηρίζει ότι η εικόνα του Σπαρτιάτη δεν μπορεί να είναι αθώα, καθώς οι Σπαρτιάτες ήταν... γνωστοί για την εκμετάλλευση και καταπίεση των αυτόχθονων λαών, καθώς και για τη στρατιωτική τους κουλτούρα που στηριζόταν στη βία και την υποταγή των άλλων.
Τα σχολεία του Μπρέντγουντ αναγκάστηκαν πέρυσι να εγκαταλείψουν την προηγούμενη ονομασία τους, που ήταν «Ινδιάνοι», μετά από απόφαση της πολιτείας που απαγόρευσε στα δημόσια σχολεία να χρησιμοποιούν εικόνες ή λογότυπα ιθαγενών Αμερικανών. Η μασκότ με τον Σπαρτιάτη αποφασίστηκε να αντικαταστήσει τους «Ινδιάνους» για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει περίπου 18.000 μαθητές.
Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα αν η μασκότ του Σπαρτιάτη προσφέρει πραγματικά μια θετική ή ουδέτερη συμβολική επιλογή για μια σχολική κοινότητα που έχει μαθητές με διαφορετικές καταγωγές και πολιτισμικές καταβολές.
Ο Μος δηλώνει εξοργισμένος και από το ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν επέτρεπαν τις γυναίκες στον στρατό τους.
Ο Μος επισημαίνει ότι αυτή η εικόνα του Σπαρτιάτη στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα στις μαθήτριες, υπογραμμίζοντας τον περιορισμένο ρόλο των γυναικών στην αρχαία κοινωνία, αλλά και την ανισότητα που υπήρχε στους κοινωνικούς ρόλους.