Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι «βασικό» να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υποσχέθηκε να μην ξεχαστούν αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.
«Είναι βασικό να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, τόσο για να επιτρέπει (την προώθηση) της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό όσο και για να εξασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους, αυτούς που το επιθυμούν αλλά δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στον απεγκλωβισμό που επιχειρήθηκε από τον στρατό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεσμευόμαστε όλοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να τους βγάλουμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ. Από το πρωί άλλωστε, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως στο Αφγανιστάν παραμένουν, μεταξύ άλλων και χιλιάδες Αμερικανοί υπήκοοι.
Κρίσιμη η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εκτιμά ο Ρώσος υπουργός Αμυνας
ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ συζήτησε με τον Τζόνσον για το Αφγανιστάν
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν τη διπλωματική πίεση επί των νέων ηγετών της χώρας ώστε αυτοί να επιτρέπουν την αναχώρηση των Αφγανών που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας συνεχάρη την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πρότεινε να παίξει έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου. Ευχαρίστησε επίσης τα σχεδόν 800 μέλη του πολιτικού προσωπικού του οργανισμού για τη βοήθειά τους στη διαχείριση της αερογέφυρας.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σαφώς ότι θα επιτρέπουν τις αναχωρήσεις, εμείς θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν γι' αυτά που λένε αλλά και γι' αυτά που κάνουν», δήλωσε.
«Και θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα άσκησης πίεσης που διαθέτουμε, πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν. Είναι σημαντικό καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι εδώ τόσα χρόνια», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Για το μέλλον, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι τα 30 μέλη της Συμμαχίας θα εξετάσουν προσεκτικά τι ήταν αυτό που δεν λειτούργησε στο πλαίσιο της αποστολής τους, στόχος της οποίας ήταν η τοποθέτηση στο Αφγανιστάν μιας κυβέρνησης και ενός στρατού ικανών να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.
«Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, καθώς στο εξής θα διενεργούμε μια διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης για να παίρνουμε διδάγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γιατί είναι ανάγκη να καταλάβουμε καλύτερα τι πήγε στραβά αλλά και να αναλύσουμε τα επιτεύγματά μας στο Αφγανιστάν, κυρίως σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε.
Τέλος εποχής για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, ένα C-17, αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν, αλλά και το τέλος ενός πολέμου 20 ετών για την Ουάσιγκτον.
Τα μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν, των νέων κυρίαρχων του Αφγανιστάν, παρέλασαν θριαμβευτικά σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών, συνοδευόμενα από άνδρες με τη στολή των ειδικών δυνάμεων που ανέμιζαν τη σημαία τους.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ηγήθηκε μιας ομάδας αξιωματούχων πάνω στην πίστα, με τη γενικά αδιάφορη έκφρασή του να αντικαθίσταται αυτήν τη φορά από ένα πλατύ χαμόγελο.