Ολοκληρώνονται σταδιακά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, με τη Βρετανία και την Ιταλία να έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις τελευταίες πτήσεις από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.
«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας...γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.
Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.
«Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε στους δημοσιογράφους.
Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο εξήρε τους Ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.
«Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», σημείωσε.
Αναχώρησε και το τελευταίο αεροπλάνο της Βρετανίας
Η τελευταία βρετανική πτήση με πολίτες αναχώρησε επίσης από την Καμπούλ, αφήνοντας πίσω περίπου 150 Βρετανούς και πάνω από 1.000 Αφγανούς, που πλέον είναι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Όπως γράφει η Daily Mail, τα εναπομείναντα αεροσκάφη της RAF στο Αφγανιστάν θα μεταφέρουν πίσω στη Βρετανία στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό.
Ο Βρετανός πρέσβης στο Αφγανιστάν, σερ Laurie Bristow, είπε: «Είναι ώρα να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της επιχείρησης, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από την Καμπούλ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε. Δεν έχουμε ξεχάσει ούτε τους γενναίους πολίτες του Αφγανιστάν. Τους αξίζει να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια».
Συνάντηση κορυφής στη Βαγδάτη
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαταλέγεται στους ηγέτες που συμμετέχουν σήμερα στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στη Βαγδάτη που φιλοξενεί το Ιράκ, με την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την πολύνεκρη τζιχαντιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ να επισκιάζουν τη συνάντηση.
Ο Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισλαμικό Κράτος «παραμένει μια απειλή»: «Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε το 2017 χάρη στο κουράγιο του ιρακινού στρατού και στην υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας. 'Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε λιγότερο προσεκτικοί γιατί το Daesh (το Ισλαμικό Κράτος) παραμένει μια απειλή και η μάχη εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι μια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μούσταφα αλ-Καντέμι στη Βαγδάτη πριν από την έναρξη της συνόδου, ενώ παράλληλα τόνισε την δέσμευση της Γαλλίας για την σταθερότητα στο Ιράκ.
Το Ιράκ και η Γαλλία "είναι σημαντικοί εταίροι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", απάντησε ο Καντέμι. Ο Μακρόν σκοπεύει να υπογραμμίσει τον ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή και την δέσμευσή της να πιέσει για την πάταξη της τρομοκρατίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία και πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί το Ιράκ "απαραίτητο" για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Η σύνοδος της Βαγδάτης "θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία του πλαισίου για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας", σημείωσε ο Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα και με τον ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ.
Στη σύνοδο συμμετέχουν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι καθώς και οι ΥΠΕΞ των ορκισμένων εχθρών, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, ενώ η Τουρκία από τον ΥΠΕΞ της.
Οι διοργανωτές δεν έχουν αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται την ώρα που το Ιράκ, το οποίο πληρώνει επί μακρόν βαρύ τίμημα τζιχαντιστικών επιθέσεων, επιχειρεί να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις αραβικές χώρες και στο Ιράν.
Η Βαγδάτη διαμεσολαβεί από τον Απρίλιο στις συνομιλίες ανάμεσα στο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ριάντ, και στην Τεχεράνη για τη γεφύρωση των σχέσεών τους που επλήγησαν το 2016. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι τεταμένες κυρίως εξαιτίας της εχθρότητας ανάμεσα στο Ιράν από την μια πλευρά και στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της του Αραβικού Κόλπου από την άλλη.
Οι διοργανωτές είπαν ότι δεν αναμένουν διπλωματικές εξελίξεις κατά τη σύνοδο. "Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν στην ίδια αίθουσα οι Σαουδάραβες με τους Ιρανούς", σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή.
"Το να καθίσουν αυτές οι χώρες στο ίδιο τραπέζι, αυτό θα θεωρηθεί αρκετό ως επίτευγμα", δήλωσε από την πλευρά του ένας ιρακινός αξιωματούχος της κυβέρνησης.