Το Κατάρ θα εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Υποδεχόμενος τον ομόλογό του από το Κατάρ στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας με αντικείμενο τα αμερικανικά συμφέροντα εντός της πρεσβείας του Κατάρ στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι ΗΠΑ «ευγνωμονούν» για την «ηγεσία» και την «υποστήριξη» του Κατάρ αναφορικά με το Αφγανιστάν, είπε, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε υλικοτεχνικό επίπεδο στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων. Περίπου οι μισοί από τους 124.000 εκτοπισμένους, ξένους υπηκόους και Αφγανούς που απειλούνταν με αντίποινα των Ταλιμπάν, πέρασαν από το Κατάρ.
Αφγανιστάν: Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης
Η διαχείριση των αμερικανικών προξενικών επιχειρήσεων σχετικά με το Αφγανιστάν γινόταν ήδη στο Κατάρ από τότε που κατέλαβε την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Τομ Γουέστ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση που σχημάτισαν οι ισλαμιστές από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου στο Αφγανιστάν, μετά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που τους πολεμούσαν επί 20 χρόνια.
Τα αιτήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Μεταξύ των αμερικανικών αιτημάτων, πριν εξεταστεί οποιαδήποτε διπλωματική κίνηση σε σχέση με τους Ταλιμπάν, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, η καταπολέμηση «τρομοκρατικών ομάδων» και η δυνατότητα, για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στρατιωτικά και φοβούνται αντίποινα, να αποχωρήσουν από τη χώρα ανεμπόδιστα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε παράλληλα σήμερα να σταματήσει η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ επιπλέον χωρών και της Συρίας υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την επίσκεψη ενός υπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Δαμασκό την Τρίτη.
«Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα αποθαρρυνθούν από το να εμπλακούν περαιτέρω με το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Καταριανός ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο οποίος εν τω μεταξύ υπενθύμισε την αμερικανική ανησυχία για τις προσπάθειες αποκατάστασης του καθεστώτος Άσαντ. «Η θέση του Κατάρ θα παραμείνει αυτή που είναι: δεν παρατηρήσαμε σοβαρά μέτρα που έλαβε το καθεστώς Άσαντ για να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του και τον λαό του», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
«Μέχρι να λάβει σοβαρά μέτρα, η αλλαγή της θέσης μας δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε. Τα κράτη, ωστόσο, έχουν το «κυρίαρχο δικαίωμα» να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τη Συρία, αναγνώρισε. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ είναι δύο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη διπλωματική διαμάχη μεταξύ αυτών των δύο χωρών του Κόλπου.