Αφγανιστάν: Οι ευρωβουλευτές συζητούν τα επόμενα βήματα - iefimerida.gr

Αφγανιστάν: Οι ευρωβουλευτές συζητούν τα επόμενα βήματα

Ταλιμπάν με κατασχεμένο εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού
Ταλιμπάν με κατασχεμένο εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσοι διατρέχουν κίνδυνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πρέπει να λάβουν βοήθεια, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση της ολομέλειας σχετικά με το μέλλον της ασιατικής χώρας.

Οι γραμμές στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να βοηθήσει τον κόσμο να φύγει από τη χώρα με ασφάλεια μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, χθες στις 14 Σεπτεμβρίου. «Όλοι όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν - είτε είναι ακτιβιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, καθηγητές είτε δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι - πρέπει να μπορούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη», είπε ο Μίχαελ Γκάλερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία). Πρόσθεσε δε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να λάβουν στήριξη για την υποδοχή προσφύγων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλοι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι εκτός από την εκκένωση του κόσμου είναι απαραίτητή και η παροχή βοήθειας σε όσους μένουν στη χώρα. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των Αφγανών ακτιβιστών και των φορέων της αλλαγής και να σώσουμε εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από φτώχεια και πείνα», τόνισε ο Πέτρας Αουστρεβίτσιους (Ανανέωση της Ευρώπης, Λιθουανία). «Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να ηγείται από ριζοσπαστικούς μουλάδες αλλά από ανοιχτόμυαλους, μορφωμένους ανθρώπους που νοιάζονται για το συλλογικό συμφέρον των Αφγανών», σημείωσε.

H Τινέκε Στρικ (Πράσινοι, Κάτω Χώρες), είπε ότι είναι καιρός να αναστοχαστούμε και να μάθουμε από αυτήν την πανωλεθρία για να διαμορφώσουμε μια πιο δυνατή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. «Ο αφγανικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, ελλείψεις τροφίμων, νερού και άλλων βασικών αναγκών. Ο αφγανικός αυτός λαός βασιζόταν σε εμάς. Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε από την τρομοκρατία των Ταλιμπάν», είπε, ζητώντας τη διενέργεια συντονισμένων εκκενώσεων σε επίπεδο ΕΕ, ανθρωπιστικές βίζες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Βοηθήστε τους ανθρώπους και εμποδίστε κάθε είδος αναγνώρισης των Ταλιμπάν όσο απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Άννα Φοτίγκα (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) τόνισε ότι χρειάζεται πολύπλευρη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης και η ΕΕ δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η Ιράτχε Γκαρσία Πέρες (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ισπανία) είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος σταθεροποίησης της χώρας και προστασίας των δικαιωμάτων των Αφγανών. «Στη Μαδρίτη έχουμε δημιουργήσει κέντρο στήριξης όσων εργάστηκαν μαζί μας στο Αφγανιστάν και των οικογενειών τους και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα και να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο με τη στήριξη της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ώστε τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν να μπορούν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες θεωρήσεις και να φύγουν από τη χώρα με ασφάλεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μικ Γουάλας (Αριστερά, Ιρλανδία) αποδοκίμασε το γεγονός ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει στον θάνατο ή την αναγκαστική μετανάστευση αθώων ανθρώπων. «Η Ευρώπη πρέπει τώρα να προσφέρει βιώσιμο καταφύγιο σε όσους απέδρασαν από το χάος που βοηθήσαμε να διαμορφωθεί».

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Από τη Νέα Δημοκρατία και το ΕυρωπαΪκό Λαϊκό Κόμμα τοποθετήθηκε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος , ο οποίος μίλησε για «διωγμό του γυναικείου φύλου» στο Αφγανιστάν και ως τέτοιος «πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να επιμείνει για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους ως προϋπόθεση για επαφή με τους Ταλιμπάν. Ως «πολυεπίπεδη κρίση», σημείωσε ο Σ. Κυμπουρόπουλος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Κλείνοντας, εξέφρασε την επιθυμία του η ΕΕ σε αυτήν την κρίση να δράσει με συνοχή και ενιαία εξωτερική πολιτική.

Ο ανένταχτος σε πολιτική ομάδα, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τοποθετήθηκε, αναφέροντας ότι η ΕΕ έχει ιστορικές ευθύνες, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς τη δεκαετία του 80' «στήριξαν και χρηματοδότησαν τους πρόδρομους των σκοταδιστών Ταλιμπάν». Μίλησε για ιμπεριαλιστική επέμβαση και στρατό κατοχής, που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους. Υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Αφγανών προσφύγων σε άσυλο, διεθνή προστασία, υγεία, στέγαση και εργασία στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Παρέμβαση Μπορέλ

«Αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία για τον αφγανικό λαό», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμηση για τη Δύση και επισημαίνοντας πώς ό,τι συνέβη ενδεχομένως θα επιφέρει αλλαγές για τις διεθνείς σχέσεις. Πρόσθεσε δε ότι για να υπάρξει επιρροή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το διάλογο με τους Ταλιμπάν ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο «δεν σημαίνει αναγνώριση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ