Μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών στο Αφγανιστάν, επικεφαλής ευρωβουλευτές προχώρησαν σε δήλωση σχετικά με την ασφάλεια όσων θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι επικεφαλής ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της επιτροπής Ανάπτυξης και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με το Αφγανιστάν αναφέρουν: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την πρόσφατη πολιτική, στρατιωτική και ηθική καταστροφή στο Αφγανιστάν και εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση. Η βιαστική αποχώρηση αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και η σοκαριστική κατάρρευση των αφγανικών θεσμών και των δυνάμεων ασφαλείας επέτρεψαν στους Ταλιμπάν να καταλάβουν τη χώρα με έναν απροσδόκητα γρήγορο τρόπο».
Συνεχίζουν: «Σε αυτήν την κρίσιμη και δραματική στιγμή, η ανθρωπιστική δράση υπερέχει όλων. Καλούμε όλα τα μέρη να εξασφαλίσουν και να διευκολύνουν την ασφαλή και συντεταγμένη αποχώρηση των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η αποχώρηση μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Έχουμε ηθική ευθύνη για όσους έχουν εργαστεί για τις ευρωπαϊκές αρχές, για τους εταίρους το ΝΑΤΟ και για τις άλλες διεθνείς οργανώσεις και της κοινωνίας των πολιτών.
Προτρέπουμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας και αξιώματα στο Αφγανιστάν να απέχουν από τη βία και να σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς και τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, του δικαιώματος της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.»
«Η ΕΕ, μαζί με άλλους εταίρους, πρέπει να αντιμετωπίσει έγκαιρα την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και την περιοχή, που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις, τους εκτοπισμούς, την επισιτιστική ανασφάλεια, τη ξηρασία και την πανδημία του COVID-19. Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε μια ακόμη μεταναστευτική κρίση. Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική στο Αφγανιστάν και την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα θα προσπαθήσουν γρήγορα να καλύψουν το πολιτικό κενό. Συγκεκριμένα, το Πακιστάν, το Ιράν και η Ινδία θα πρέπει να παροτρυνθούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στο Αφγανιστάν», καταλήγουν.