Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αύξηση των επιθέσεων του ISIS στο Χορασάν (ΙΚΧ) - βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν - και παραμένουν έντονα ανήσυχες για τη διαρκή παρουσία της αλ Κάιντα στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη συμφιλίωση του Αφγανιστάν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τομ Γουέστ.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι ο χειμώνας είναι πιθανό να περιπλέξει τις αναχωρήσεις από την χώρα Αφγανών, πρώην συνεργατών των αμερικανικών δυνάμεων που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθεί να μην είναι πλήρως λειτουργικό.
Ο Γουέστ μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να ενημερώσει τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ για τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν και είχε διαβουλεύσεις για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από το ισλαμιστικό κίνημα τον Αύγουστο που ακολούθησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στο Πακιστάν, την Ινδία και τη Ρωσία για να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα, χωρίς όμως να δώσει ακριβή ημερομηνία.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το ήδη πάμφτωχο κράτος της νοτιοκεντρικής Ασίας βγαίνει από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και οδεύει σε μια ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό το φάσμα της πείνας εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, της ξηρασίας και μιας οικονομίας σε κατάρρευση, που τροφοδοτείται από την έλλειψη ρευστού.
Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες επιθέσεις από τον ιδεολογικό τους εχθρό, το ΙΚΧ.
Ο Γουέστ είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί για την αύξηση των επιθέσεων του ΙΚΧ και θέλουμε οι Ταλιμπάν να επιτύχουν στην μάχη εναντίον τους. Όταν πρόκειται για άλλες (ένοπλες) οργανώσεις, δείτε, η αλ Κάιντα συνεχίζει να έχει παρουσία εκεί και ανησυχούμε πολύ γι' αυτό».
Η παρουσία της αλ Κάιντα «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί διαρκώς στο διάλογό μας με τους Ταλιμπάν», συνέχισε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν μπορεί να αναπτύξει την ικανότητα μέσα σε 6 έως 12 μήνες να εξαπολύει επιθέσεις εκτός Αφγανιστάν και ότι η αλ Κάιντα να πράξει το ίδιο μέσα σε ένα έως δύο χρόνια.
Συμπληρώνοντας, ο Γουέστ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στην Καμπούλ και θέλει να δει τους Ταλιμπάν να αποδείξουν ότι έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά πριν οι ΗΠΑ εξετάσουν αυτή την επιλογή.
«Θέλουμε να δούμε μια υπεύθυνη και προβλέψιμη συμπεριφορά από την πλευρά των Ταλιμπάν που να είναι διαρκής» προτού «εξετάσουμε τις επιλογές μας στο διπλωματικό μέτωπο», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση που συγκρότησαν οι ισλαμιστές μετά την κατάληψη της εξουσίας.
Μεταξύ των αμερικανικών αιτημάτων, πριν εξεταστεί οποιαδήποτε διπλωματική κίνηση σε σχέση με τους Ταλιμπάν, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών, η καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και η δυνατότητα, για τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις τα 20 χρόνια που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν και φοβούνται τώρα αντίποινα, να φύγουν από τη χώρα ανεμπόδιστα.
Σε αυτό το τελευταίο σημείο, ο Τόμας Γουέστ ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν «σε γενικές γραμμές έχουν τηρήσει τη δέσμευσή τους» τις τελευταίες εβδομάδες.
Η «πραγματική πρόκληση» είναι στην πραγματικότητα η «υλικοτεχνική υποστήριξη», «ιδιαίτερα καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες», προειδοποίησε.
Εν προκειμένω, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ορισμένες ειδικές εμπορικές πτήσεις έχουν ξαναξεκινήσει αλλά εκτελούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ακανόνιστο τρόπο, «με μεγάλους οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους για τις αεροπορικές εταιρείες», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχους.
«Πολλά φώτα στους αεροδιαδρόμους δεν λειτουργούν και δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει η δυνατότητα το αεροδρόμιο να παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα», πρόσθεσε.
«Θέλουμε ταχεία επανέναρξη» των τακτικών διεθνών πτήσεων, «αλλά αυτό απαιτεί επίσης από τους Ταλιμπάν να σημειώσουν πρόοδο με πιθανούς εταίρους» για τη διαχείριση του αεροδρομίου, επέμεινε ο Γουέστ.
Οι συζητήσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για αυτό το θέμα δεν οδήγησαν σε μια επί της ουσίας λύση.