Συμβουλές για επιβίωση σε αεροπορικό δυστύχημα δίνει ειδικός στις αερομεταφορές, σε άρθρο στην Daily Mail, με βάση όσα έγιναν στη συντριβή αεροπλάνου στην Ιαπωνία.
«Είμαι πρώην αεροσυνοδός και ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιβάτες της πτήσης 516 της Japan Airlines έκαναν μάθημα επιβίωσης σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Daily Mail, στο οποίο ο Jay Robert γράφει για όσα συνέβησαν όταν το αεροσκάφος πήρε φωτιά
Ο καπνός δεν είχε ακόμη διαλυθεί από το σημείο της συντριβής ενός Airbus A350 της Japan Airlines στο Τόκιο στις αρχές του μήνα, ωστόσο βίντεο από το περιστατικό είχαν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας σοκ και απορία στον κόσμο των αερομεταφορών.
Αλλά αυτό που εξέπληξε τους επαγγελματίες των αεροπορικών εταιρειών δεν ήταν το ίδιο το περιστατικό, αλλά η αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, γράφει το άρθρο της Daily Mail.
Πώς θα επιβιώσουμε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα -Ειδικός εξηγεί
Ειδικοί σχολίαζαν έκπληκτοι την ήρεμη συμπεριφορά των επιβατών καθώς κάθονταν σε ένα αεροπλάνο που έπιανε φωτιά.
Στο άρθρο, εξηγείται με λεπτομέρειες το περιστατικό και παρουσιάζονται τα βασικά διδάγματα για το πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει σε ένα τέτοιο αεροπορικό ατύχημα.
Σχολίασα πλάνα από τη συντριβή για να τονίσω πώς το παράδειγμα των επιβατών της πτήσης 516 της JAL θα μπορούσε να σώσει άλλους σε μελλοντικές αεροπορικές καταστροφές. Αυτό το βίντεο έχει πλέον προβληθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές.
«Επιπλέον, υπάρχει μια πρόσθετη συμβουλή από εμένα, τον A Fly Guy, έναν ειδικό στις αερομεταφορές με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε εμπορικές αεροπορικές εταιρείες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Παραμείνετε ήρεμοι και μην πανικοβάλλεστε
Το κύριο πράγμα που σόκαρε τους ειδικούς ήταν το πόσο ήρεμοι ήταν οι επιβάτες στα βίντεο που καταγράφηκαν μέσα στην καμπίνα μετά τη σύγκρουση του Airbus μεγάλου μεγέθους με ένα μικρότερο αεροσκάφος.
Η απουσία πανικού δημιούργησε το ιδανικό σενάριο για τους αεροσυνοδούς να επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στην κατάσταση χωρίς να ανησυχούν για τον έλεγχο του πλήθους.
Εκείνες τις στιγμές, ο κύριος στόχος του πληρώματος ήταν να αξιολογήσει σωστά τις συνθήκες έξω από τις πόρτες του για να καθορίσει αν θα χρησιμοποιήσει την έξοδό του ή θα κατευθύνει τους επιβάτες σε άλλο σταθμό.
Τα πληρώματα θαλάμου επιβατών υποβάλλονται σε εκτεταμένη εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό αυτής ακριβώς της κατάστασης και για το ποιες απειλές πρέπει να ελέγχουν - διαδικασίες που βασίζονται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από έκτακτες καταστάσεις αεροπορικών μεταφορών κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
Μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττούς τραυματισμούς.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει η εκκένωση εάν υπάρχει πυρκαγιά έξω από το αεροσκάφος, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι το πλήρωμα συνήθως περιμένει την εντολή από τους πιλότους, οι οποίοι είναι απασχολημένοι ακολουθώντας τις διαδικασίες τους για να προετοιμάσουν το αεροπλάνο για εκκένωση.
Αφήστε τα πάντα!
Το να παίρνετε τα υπάρχοντά σας είναι ένα λάθος που έχει προκαλέσει τον θάνατο επιβατών και πληρώματος κατά τη διάρκεια εκκενώσεων. Όχι μόνο επιβραδύνει ολόκληρη τη διαδικασία εκκένωσης, αλλά μια βαλίτσα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην τσουλήθρα, προκαλώντας την απώλεια μιας πολύτιμης εξόδου. Στα βίντεο των επιβατών της Japan Airlines, αφήνουν τις βαλίτσες τους πίσω.
Αυτό το αεροσκάφος είχε μόνο τρεις από τις οκτώ διαθέσιμες πόρτες για εκκένωση και οι επιβάτες μπορούσαν να κινηθούν γρήγορα προς αυτές τις πόρτες και να κατέβουν τις τσουλήθρες επειδή είχαν τα χέρια τους ελεύθερα και δεν σκόνταφταν στις αποσκευές τους.
Αν η καμπίνα είναι γεμάτη καπνό, όπως στην πτήση 516, μπορεί να αναγκαστείτε να κατεβείτε και να συρθείτε, και τα πράγματά σας δεν θα το έκαναν αυτό εύκολο.
Οι εκκενώσεις απαιτούν ομαδική εργασία.
Οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να παραμένουν μέσα στο αεροσκάφος μέχρι να βγουν όλοι οι επιβάτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες χρειάζονται βοήθεια στο επίπεδο του εδάφους.
Στο κάτω μέρος των τσουλήθρων έκτακτης ανάγκης του αεροσκάφους της JAL, θα μπορούσατε να δείτε στα πλάνα τα θύματα της συντριβής να βοηθούν τους συνεπιβάτες τους στο κάτω μέρος της τσουλήθρας.
Αυτή η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πολλοί τραυματισμοί κατά την εκκένωση αεροσκαφών προέρχονται από τη χρήση των τσουλήθρων.
Τρέξτε μακριά από το αεροπλάνο
Δύο συνηθισμένα λάθη συμβαίνουν κατά τη διάρκεια εκκενώσεων: οι τσάντες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τη στιγμή που οι επιβάτες θα έπρεπε να τρέχουν προς την ασφάλεια.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί επιβάτες παίρνουν τσάντες και άλλοι επιβάτες τραβούν φωτογραφίες και βίντεο μόλις κατέβουν από την τσουλήθρα.
Μόλις τα πόδια σας φτάσουν στο έδαφος, ακολουθήστε το παράδειγμα του επιβάτη της πτήσης της JAL - τρέξτε σε ασφαλή απόσταση και συγκεντρωθείτε με άλλους.
Από αυτή την απόσταση, τραβήξτε όσες φωτογραφίες χρειάζεστε για να δείξετε στους ακολούθους σας ότι ξέρετε πώς να επιβιώνετε με ασφάλεια.
Προετοιμαστείτε για το χειρότερο
Σε κάθε πτήση που κάνω, ελπίζω για το καλύτερο και προετοιμάζομαι για το χειρότερο. Μπορεί να ακούγεται μακάβριο να σκέφτεστε ότι το αεροπλάνο σας θα συντριβεί κάθε φορά που πετάτε, δεδομένου ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς, αλλά παρόλα αυτά η προετοιμασία του μυαλού σας και του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να διαφύγετε με ασφάλεια αν αντιμετωπίσετε το χειρότερο σενάριο.
Όταν πετάω, κρατάω μια μικρή τσάντα σταυρωτή πάνω μου που περιέχει το τηλέφωνο, το διαβατήριο, το πορτοφόλι και τα απαραίτητα αντικείμενα.
Φροντίζω επίσης να απομακρύνω αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο, όπως σκουπίδια, κουβέρτες και καλώδια φόρτισης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι επανεξετάζω νοερά την πλησιέστερη έξοδο και πόσες σειρές υπάρχουν μέχρι την πόρτα, επειδή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο καπνός συχνά μειώνει την ορατότητα.
Επανεξετάζω την κάρτα ασφαλείας για να εντοπίσω όλες τις εξόδους.