Στην έκδοση του τρίτου του βιβλίου προχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, καταγράφοντας με τον δικό του τρόπο όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Την ώρα που η χώρα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γάλλος υπουργός βρήκε χρόνο να εκδώσει το «L’ange et la bête». Πρόκειται για ένα χρονικό του έργου του, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στον φιλόσοφο Μπλεζ Πασκάλ, γνωστό για την πεσιμιστική ή ρεαλιστική -όπως το δει κανείς- άποψη για την ανθρώπινη φύση.
Ο Μπρούνο Λεμέρ δίνει στους αναγνώστες του μια ματιά για το πώς ελήφθησαν οικονομικές, βιομηχανικές και φορολογικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ εξηγεί τις προθέσεις του και τη συνοχή τους συγκρίνοντάς τες με την Ιστορία της Γαλλίας. Παράλληλα, αποκαλύπτει πτυχές από την άσκηση εξουσίας αλλά και από τα γεγονότα και τις κρίσεις που σημειώθηκαν αυτά τα χρόνια. Παρέχει επίσης τα «κλειδιά» για την κατανόηση της πολιτικής ζωής των μεγάλων δυτικών εθνών, που κλονίζεται από την κρίση του κορωνοϊού.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό… Ο Λεμέρ καταγράφει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τον ψηφιακό φόρο και με τους Ευρωπαίους ομολόγους για την έκδοση κοινών χρεών. Μέσα στις σελίδες του σκιαγραφούνται ισχυροί ηγέτες και φυσικά ο Εμανουέλ Μακρόν, με τις περιγραφές του υπουργού να ταλαντεύονται μεταξύ επαίνων και κριτικής.
Τα μπλε μάτια του Μακρόν
Η χειραψία του είναι «εκπληκτικά σταθερή», γράφει ο Λεμέρ για τον Γάλλο πρόεδρο. Η στάση του «γοητευτική, σαγηνευτική», προσθέτει. Ωστόσο, τα σχόλια αυτά δεν συγκρίνονται με εκείνα που γράφονται όταν ο λόγος έρχεται στα «μπλε μάτια» του Εμανουέλ Μακρόν. «Ενα μπλε βλέμμα με μεταλλικές αντανακλάσεις, σαν μια λίμνη που λούζεται με ήλιο, της οποίας η επιφάνεια δεν θα μπορούσε, κάτω από τις σπινθηροβόλες σκέψεις, να διαπεραστεί».
Η εργασιακή τους σχέση απεικονίζεται ως «απλή, με ροή», αλλά ο υπουργός δεν ξεχνά να επικρίνει εμμέσως τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν στην κρίση των Κίτρινων Γιλέκων, παρέχοντας παράλληλα τη δική του ανάλυση για μια κατάσταση στην οποία πιστεύει ότι η κυβέρνηση στερείται καρδιάς.
Ο Λεμέρ εξισώνει επίσης την απόλυτη μοναρχία του 17ου αιώνα, που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση και την τρέχουσα Πέμπτη Δημοκρατία, για την οποία λέει ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί λόγω των ξεπερασμένων πρακτικών της.
Η άβολη στιγμή με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Μπρούνο Λεμέρ γίνεται καυστικός όταν μιλά για τον Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας την άφιξή του με ελικόπτερο στο Νταβός ως «Αποκάλυψη Τώρα».
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρεται, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς γίγαντες κατά τη διάρκεια συνάντησης της G7. Σε αυτό το σημείο, περιγράφει τον Τραμπ να αποσπάται και να τον κοιτά, πριν πει στον Μακρόν: «Εχετε έναν τόσο όμορφο υπουργό, Εμανουέλ».
Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαπραγματευόταν, ο Λεμέρ υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «δεν άκουγε» και «αρνούνταν να μιλήσει», πριν χτυπήσει το χέρι του σε ένα δίσκο που είχε τοποθετηθεί στο τραπεζάκι του καφέ. Η αμήχανη σκηνή τελειώνει με τον Τραμπ να ρωτά τη σύζυγό του, Μελάνια: «Δεν είναι όμορφος υπουργός;».
Οι ρυτίδες της Μέρκελ
Στο βιβλίο του ο Λεμέρ αναφέρεται και σε γυναίκες που «έχουν αλλάξει την πολιτική φέρνοντας τον ρεαλισμό τους, την ικανότητά τους να ακούνε, τη μετριοπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους», μιλώντας για την Κριστίν Λαγκάρντ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ και την Ανγκελα Μέρκελ.
Στη Γερμανίδα καγκελάριο έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, στο οποίο επαινεί τη δύναμή της, τις τολμηρές πολιτικές επιλογές της για τη μετανάστευση και την ενέργειά της. Εκτός από αυτά, ο Λεμέρ στέκεται στις ρυτίδες της. «Οι γωνίες των χειλιών της έπεσαν σε δύο βαθιά αυλάκια, όπως πράξεις διαρκούς αντιπαλότητας για τα προηγούμενα σφάλματα της Γερμανίας, για τα οποία είχε μια βαθιά γνώση».
Πηγή: Politico, Amazon