Τα σενάρια συγκατοίκησης ή αποπομπής του Εμανουέλ Μακρόν δίνουν και παίρνουν στη Γαλλία με επίκεντρο τις διαβουλεύσεις στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Η υποψήφια για πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Λουσί Καστέ δήλωσε ότι το ζήτημα «δεν είναι η αποπομπή αλλά η συγκατοίκηση» με τον Γάλλο πρόεδρο, αναφερόμενη σε μια «κοινωνική και δημοκρατική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα», ενώ αναμένεται συνάντηση στο Ελιζέ την ερχόμενη Παρασκευή για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο γύρω από την κυβερνητική προοπτική στην χώρα.
Πηγή του ΕΛιζέ δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι οι εκλογές ανέδειξαν μια Εθνοσυνέλευση το κέντρο βάρος της οποίας είναι στο κέντρο ή στην κεντροδεξιά και πως ένας νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να μπορεί να βρει κοινό έδαφος με μετριοπαθείς σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Η απειλή του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France insoumise -LFI) να αποπέμψει τον Μακρόν «είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα», δήλωσε ο συντονιστής του κόμματος, Μανουέλ Μπομπάρ, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, παρόλο που η πρωτοβουλία έχει απορριφθεί ευρέως από την υπόλοιπη αριστερά.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτάσσει την «συγκατοίκηση»
Ερωτηθείσα για τη θέση αυτή από τους «ανυπότακτους» το βράδυ της Δευτέρας στο BFM-TV, η Καστέ απέρριψε επίσης την συγκεκριμένη πολιτική κίνηση, λέγοντας: «Εμένα, το θέμα μου δεν είναι η καθαίρεση, είναι η συγκατοίκηση».
Ερωτηθείς σχετικά με την καταλληλότητα μιας τέτοιας διαδικασίας μομφής κατά του αρχηγού του κράτους, η Καστέ θεώρησε ότι «η απλούστερη θεσμική επιλογή για να αντιδράσει κανείς στον διορισμό μιας κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται στα αποτελέσματα των εκλογών, [θα ήταν μάλλον] η πρόταση μομφής κατά αυτής [της εν λόγω] κυβέρνησης», μεταδίδει η Le Monde.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε η ίδια, «σήμερα υπάρχει μια κοινωνική και δημοκρατική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα», εκφράζοντας τη λύπη της για την απουσία νέας κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και κάλεσε τον Μακρόν να βγει από την «ακινησία».
Κατά τη γνώμη της, η αριστερά που είναι ενωμένη στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι την πλειοψηφία, θα μπορούσε να ασκήσει εξουσία «βρίσκοντας συμμαχίες κείμενο προς κείμενο, αν όλοι συμφωνήσουν να υπερβούν τις πολιτικές διαιρέσεις».
Εξακολουθώντας να απαιτεί τον διορισμό της Καστέ στη θέση του πρωθυπουργού, ο Μπομπάρ της Ανυπότακτης Γαλλίας προειδοποίησε τον αρχηγό του κράτους στο RTL το πρωί της Δευτέρας: «Αν δεν το κάνετε (…) θα χρησιμοποιήσουμε τα συνταγματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας ανατρέψουμε».
Η διαδικασία μομφής κατά του προέδρου Μακρόν
Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό θα σήμαινε την προσφυγή στη διαδικασία μομφής που προβλέπει το άρθρο 68 του Συντάγματος, η οποία πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.
Με 72 μέλη στο Palais-Bourbon, «έχουμε το ένα δέκατο των βουλευτών», σημείωσε ο Μπομπάρ, ενώ εκείνοι «που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης».
«Οπότε ναι, προφανώς, είναι μια αξιόπιστη πιθανότητα», θεώρησε, «αλλά είναι και μια προειδοποίηση», καθώς «προτιμούμε [ο Εμανουέλ Μακρόν] να διορίσει τη Λουσί Καστέ ως επικεφαλής της κυβέρνησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας για «πανηγυρική προειδοποίηση» απέναντι στην «αυταρχική παρέκκλιση του αρχηγού του κράτους», μίλησαν στον γαλλικό Τύπο η Ορελί Τρουβέ και η Αλμά Ντιφούρ από την «Ανυπότακτη Γαλλία».
Η γραμμή της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Είναι φανερό λοιπόν ότι η γραμμή της «Ανυπότακτης Γαλλίας», αφορά στην πίεση πριν από τη συνάντηση των ηγετών του Νέου Λαϊκού Μετώπου στο προεδρικό Μέγαρο, Ελιζέ, την Παρασκευή, παρουσία της Λουσί Καστέ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ Olivier Faure, ο οποίος την Κυριακή πήρε αποστάσεις από την ιδέα της πρότασης μομφής, λέγοντας ότι η πρόταση της «Ανυπότακτης Γαλλίας δεσμεύει μόνο το κίνημά τους».
Επίσης, και από την μεριά των Οικολόγων που συμμετέχουν στο Μέτωπο, η επικεφαλής, Μαρίν Τοντελιέ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκτός της ''Ανυπότακτης Γαλλίας'' που έχουν έρθει να υποστηρίξουν αυτή την κίνηση».
«ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει» στο πλαίσιο του του Νέου Λαϊκού Μετώπου», αλλά «η πολυφωνία που προκύπτει από αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε κακοφωνία», υπογράμμισε.