Tουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν-ανάμεσά τους και δυτικοί τουρίστες- κι άλλοι 56 τραυματίστηκαν από την επίθεση των τζιχαντιστών της αλ Σαμπάμπ σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης Κισμάγιου στη Σομαλία.
Μεταξύ των θυμάτων του λουτρού αίματος στο ξενοδοχείο Ασάσεϊ περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός, ένας Βρετανός, τρεις Τανζανοί και τρεις Κενυάτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής Τζουμπαλάντ της Σομαλίας, Αχμέντ Μαντόμπε, ενώ σύμφωνα με το Σομαλικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (SJS) στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο δημοσιογράφοι: η Σομαλοκαναδή Χόνταν Ναλέγιε και ο Μοχάμεντ Σάχαλ Όμαρ του SBC TV στο Κισμάγιου.
«Είναι μια θλιβερή ημέρα για τους Σομαλούς δημοσιογράφους», σχολίασε ο Αμπντάλε Άχμεντ Μούμιν, γενικός γραμματέας του SJS. Σύμφωνα με το συνδικάτο, είναι οι δύο πρώτοι δημοσιογράφοι που σκοτώνονται φέτος στη Σομαλία. Η Χόνταν Ναλέγιε, ο σύζυγος της οποίας επίσης σκοτώθηκε σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Σομαλία αφού έζησε για καιρό στον Καναδά. Σομαλικής και καναδικής υπηκοότητας είχε αναγνωριστεί για το έργο της υπέρ της ειρήνης και της ενότητας της Σομαλίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη.
Οι τζιχαντιστές της αλ Σεμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό στη Σομαλία
Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου Medina, στο κέντρο του Κισμάγιου όπου συχνάζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ξένοι.
Στη συνέχεια ένοπλοι, που φορούσαν στολές της σομαλικής αστυνομίας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που ήταν παρούσες εκεί. Την ώρα της επίθεσης βουλευτές, επιχειρηματίες και φύλαρχοι πραγματοποιούσαν συνάντηση για να συζητήσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή Τζούμπαλαντ της Σομαλίας στα τέλη Αυγούστου. Το ξενοδοχείο υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και την ανταλλαγή πυροβολισμών.
Η Αλ Σεμπάμπ, που έχει εξαπολύσει πολλές τέτοιου είδους επιθέσεις στο Μογκαντίσου, ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη της επίθεσης εναντίον «των αποστατών αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τζούμπαλαντ». Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011 και στη συνέχεια έχασαν τα περισσότερα από τα άλλα προπύργιά τους. Από το Κισμάγιου αναγκάστηκαν να φύγουν το 2012. Το λιμάνι της πόλης ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση αλλά και δίαυλος για την εισαγωγή όπλων και άλλων παράνομων ειδών. Οι Σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη ορισμένα τμήματα της Τζούμπαλαντ, μιας περιοχής στη νότια Σομαλία.