Είκοσι τέσσερις άγνωστους μέχρι τώρα κορωνοϊούς σε νυχτερίδες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Κινέζοι ερευνητές σε μια περίοδο που το Πεκίνο προσπαθεί να απορρίψει τις αιτιάσεις περί πιθανής διαρροής του SARS-CoV-2 από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ λένε ότι τα ευρήματά τους σε περιοχή της επαρχίας Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας δείχνουν ότι υπάρχει μια «αξιοσημείωτη ποικιλομορφία κορωνοϊών, που θα μπορούσαν δυνητικά να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους». Κι όπως επισημαίνουν, ένας από τους νέους κορωνοϊούς που εντόπισαν σε νυχτερίδα -από τους συνήθεις υπόπτους για τη διάδοση του ιού που προκαλεί την Covid-19-, είναι γενετικά πολύ όμοιος με τον SARS-CoV-2, που έχει γονατίσει τον πλανήτη.
Οι επιστήμονες είχαν συλλέξει από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 δείγματα από τα στόματα και σωματικές εκκρίσεις νυχτερίδων στην κομητεία Μενγκλά της επαρχίας Γιουνάν.
«Συνολικά συλλέξαμε 24 γονιδιώματα κορωνοϊών από διάφορα είδη νυχτερίδων, περιλαμβανομένων και τεσσάρων που μοιάζουν με τον SARS-CoV-2», αναφέρουν στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στην επιθεώρηση Cell. Όπως λένε, βρήκαν αυτούς τους τέσσερις ιούς σε εννέα από τα μεμονωμένα δείγματα.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι ιοί που συνδέονται στενά με τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε πληθυσμούς νυχτερίδων και σε κάποιες περιοχές ίσως και σε σχετικά υψηλή συχνότητα», υποστηρίζουν. Υπαινίσσονται δε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξελίχθηκε φυσικά και να μεταπήδησε από ζώα σε άνθρωπο, αντί να διέρρευσε από το εργαστήριο της Ουχάν, όπως υποστηρίζει άλλη θεωρία.
«Οι νυχτερίδες είναι γνωστή δεξαμενή που προκαλεί σοβαρές νόσους σε ανθρώπους κι έχουν συνδεθεί με τη μεταπήδηση του ιού Hendra, του ιoύ Marburg, του Έμπολα και κορωνοϊών», γράφουν.
Δεν πωλούνταν νυχτερίδες και παγκολίνοι στην αγορά της Ουχάν λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας
Η έρευνά τους δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που ασκούνται έντονες πιέσεις στην Κίνα ώστε να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού κι ενώ μια νέα μελέτη υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον ο SARS-CoV-2 μεταπήδησε από νυχτερίδα σε ανθρώπους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από το 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2019 πωλούνταν σχεδόν 50.000 ζώα από 38 είδη, ανάμεσά τους ασβοί, αγριογούρουνα, παγόνια και οχιές, στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν, αλλά όχι νυχτερίδες και παγκολίνοι, στους οποίους συχνά επιρρίπτεται η ευθύνη για τη μεταπήδηση του κορωνοϊού σε ανθρώπους. Συμπεραίνουν, ως εκ τούτου, ότι οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι «δεν ήταν οι πιθανοί ενδιάμεσοι ξενιστές της πηγής του κορωνοϊού».
Αντίθετα, όπως λένε, τα χιλιάδες άγρια ζώα που ήταν κλεισμένα σε βρώμικα κλουβιά, παραμελημένα από τους εμπόρους, παρείχαν μια αφθονία οδών για τον κορωνοϊό να περάσει σε ανθρώπους.
«Κάποια απ’ τα είδη αυτά είναι γνωστό ότι μεταφέρουν διάφορες ασθένειες. Ορισμένοι έχουν ταυτοποιηθεί ως πιθανοί ξενιστές του κορωνοϊού, αλλά οι βασικοί ύποπτοι, δηλαδή οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι, δεν πωλούνταν σ’ αυτές τις αγορές. Τα στοιχεία μας δεν μπορούν να προσδιορίσουν πώς μολύνθηκαν άνθρωποι με τον SARS-CoV-2, μόνον ότι φαίνεται λίαν αβάσιμη η άμεση επαφή με παγκολίνους ή νυχτερίδες στις αγορές αυτές», δήλωσε στην «Daily Mail» ο Κρις Νιούμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.