Οι εικόνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη παραμένουν ανεξίτηλες μέχρι και σήμερα, 23 χρόνια μετά.
Ένα πρωινό στη Νέα Υόρκη, σαν σήμερα, μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη που άλλαξε για πάντα τις ΗΠΑ και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η φρίκη του πλήθους που συνειδητοποιεί ότι ένα αεροπλάνο έπεσε πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Μανχάταν πνιγμένο στη στάχτη σαν σε μεταποκαλυπτικό σκηνικό, η καταστροφή, ο πόνος και τα δάκρυα σφράγισαν εκείνη την μέρα και αυτήν την ημερομηνία.
Δεκαεννέα αεροπειρατές ανέλαβαν τον έλεγχο τεσσάρων εμπορικών πτήσεων, στο πλαίσιο συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης σε διάφορα εμβληματικά ορόσημα των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και οι δίδυμοι πύργοι. Ως συνέπεια, 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο σχεδιασμός για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άρχισε χρόνια πριν από τα γεγονότα του 2001, επισημαίνει σε αφιέρωμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Το αρχικό σχέδιο της δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ένας Πακιστανός τρομοκράτης, μέλος της οργάνωσης Αλ Κάιντα, ο οποίος είναι σήμερα γνωστός ως ο «κύριος» αρχιτέκτονας των επιθέσεων, άρχισε να καταστρώνει ένα σχέδιο επίθεσης σε διάφορες τοποθεσίες καθώς και της δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', χρησιμοποιώντας 11 αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήση από την Ασία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σχέδιο ήταν γνωστό ως «η συνωμοσία Bojinka» και εξετάστηκε από τον Ράμζι Γιουσέφ, τον συν-συνωμότη του Χαλίντ-Σέιχ, που ήταν υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993.
Ο Γιουσέφ τοποθέτησε βόμβα στην πτήση 434 των Φιλιππινέζικων Αερογραμμών στις 11 Δεκεμβρίου 1994, αλλά απέτυχε, σκοτώνοντας μόνο έναν επιβάτη.
Στη συνέχεια, ο Χαλίντ-Σέιχ παρουσίασε ένα τροποποιημένο σχέδιο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη της Αλ Κάιντα το 1996, στο Αφγανιστάν. Ο τρομοκράτης οραματιζόταν την αεροπειρατεία 10 αεροπλάνων με διάφορους στόχους. Ο Μπιν Λάντεν το απέρριψε ως υπερβολικά περίπλοκο.
Ωστόσο, το σχέδιο επανασχεδιάστηκε και άρχισαν και οι δύο να σχεδιάζουν μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος στα τέλη του 1998 ή στις αρχές του 1999, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Χαλίντ-Σέιχ βοήθησε στη διοργάνωση των ταξιδιών για τους αεροπειρατές, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Οι αεροπειρατές έφθασαν στις ΗΠΑ σε διαφορετικές ημερομηνίες στις αρχές του 2000 και τον Μάρτιο άρχισαν να ρωτούν διάφορες ακαδημίες εκπαίδευσης αεροσκαφών για την εκπαίδευσή τους. Μέχρι το τέλος του έτους και στις αρχές του 2001 εγκατέλειψαν τα προγράμματα και είχαν ήδη επιλέξει τους στόχους τους.
To χρονικό της φρίκης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Η πτήση 11 της American Airlines, ένα αεροσκάφος Boeing 767, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης στις 7.59 π.μ. (τοπική ώρα) με προορισμό το Λος Άντζελες, μεταφέροντας 11 μέλη πληρώματος και 76 επιβάτες, εκτός από τους πέντε αεροπειρατές.
Στις 8:46 π.μ., οι αεροπειρατές κατεύθυναν το αεροπλάνο στη βόρεια όψη του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
Η πτήση 175 της United Airlines, ακόμη ένα αεροσκάφος Boeing 767, αναχώρησε επίσης από το αεροδρόμιο Λόγκαν στις 8.14 π.μ., με προορισμό το Λος Άντζελες, με εννεαμελές πλήρωμα και 51 επιβάτες, χωρίς να υπολογίζονται οι πέντε αεροπειρατές.
Στις 9.03 π.μ., οι αεροπειρατές αυτοί οδήγησαν το αεροσκάφος στη νότια πλευρά του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
Η πτήση 77 της American Airlines, ένα αεροσκάφος Boeing 757, αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσιγκτον στις 8.20 π.μ. με προορισμό το Λος Άντζελες, μεταφέροντας έξι μέλη πληρώματος και 53 επιβάτες, χωρίς να υπολογίζονται οι πέντε αεροπειρατές.
Στις 9:37 π.μ., οι αεροπειρατές αυτοί οδήγησαν το αεροπλάνο στο δυτικό τμήμα του Πενταγώνου στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.
Η πτήση 93 της United Airlines, ένα αεροσκάφος Boeing 757, απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Νιούαρκ στις 8.42 π.μ., με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο, με επταμελές πλήρωμα και 33 επιβάτες, χωρίς τους τέσσερις αεροπειρατές. Οι επιβάτες του αεροσκάφους προσπάθησαν γενναία να εξουδετερώσουν τους αεροπειρατές, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί σε ένα χωράφι στην κοινότητα Στόνικρικ της Πενσυλβάνια, στις 10:03 π.μ.
Οι συνέπειες της επίθεσης στους δίδυμους πύργους
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 6.000 έως 25.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, ενώ έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των 19 τρομοκρατών της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2001, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο, κηρύσσοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Στις 7 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της έναρξης στρατιωτικών ενεργειών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο πόλεμος στο Ιράκ είχε μακροχρόνιες συνέπειες για την παγκόσμια γεωπολιτική και τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό από εκεί κι έπειτα, ενώ ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο, από τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέχρι τον περιορισμό ελευθεριών στο όνομα της πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Oι εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Οι εικόνες της καταστροφής και της φρίκης σημάδεψαν εκείνη την μέρα και σηματοδότησαν την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας σε έναν κόσμο λιγότερο ασφαλή.
Κάθε μία από αυτές τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου τότε περιέχει ένα στιγμιότυπο του τρόμου που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και την υφήλιο, είτε βρισκόταν κανείς στο επίκεντρο της τραγωδίας είτε την παρακολουθούσε από μακριά.
Οι συγκλονιστικές εικόνες του AP