Το τεύχος για τα 10 χρόνια από το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo είναι η αποθέωση της σάτιρας. Μάλιστα περιλαμβάνει και δημοσκόπηση που δείχνει τί θέλουν οι Γάλλοι.
Το ημερολόγιο αύριο Τρίτη θα δείχνει 7 Ιανουαρίου. Για τους Γάλλους είναι η μαύρη επέτειος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 άτομα. 12 ήταν τα θύματα της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, του ιστορικού σατιρικού περιοδικού που είναι ταυτισμένο με την ελευθερία της έκφρασης.
Δράστες ήταν τρεις ισλαμιστές, όλοι τους Γάλλοι πολίτες, που ήθελαν να εκδικηθούν το γεγονός πως το Charlie Hebdo είχε σχεδιάσει και σατιρίσει τον Μωάμεθ. Έπεσαν νεκροί από πυρά των γαλλικών Αρχών, δύο ημέρες αργότερα.
Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από εκείνη την τραγική ημέρα αλλά το Charlie Hebdo συνεχίζει να κυκλοφορεί ακάθεκτο, ή μάλλον «ακλόνητο». Αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι συντάκτες στο πρωτοσέλιδο του επετειακού τεύχους.
Στο σκίτσο του εξωφύλλου ένας αναγνώστης διαβάζει περιχαρής το ίδιο το τεύχος ενώ κάθεται επάνω στην κάνη ενός πολυβόλου. Η αλληγορία είναι σαφής: Οι άνθρωποι του Charlie Hebdo κάνουν αυτό που πιστεύουν σωστό παρά την τρομοκρατία που όχι μόνο τους απειλεί αλλά έχει ήδη πάρει τη ζωή από 12 συναδέλφους τους.
«Η σάτιρα έχει μια αρετή που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε αυτές τις τραγικές στιγμές: την αισιοδοξία» είπε ο Λοράν Σορισό, ένας εκ των επιζώντων της επίθεσης, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρις. «Όταν θέλεις να γελάσεις, σημαίνει ότι θέλεις να ζήσεις. Το γέλιο, η ειρωνεία και οι καρικατούρες είναι εκφράσεις αισιοδοξίας. Ό,τι κι αν συμβεί, το χιούμορ δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει», συμπλήρωσε.
Το Charlie Hebdo προσκάλεσε γελοιογράφους από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τις «πιο αστείες, καυστικές και ευφάνταστες» απεικονίσεις του Θεού, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ναι, μπορούμε να γελάσουμε με τον Θεό, ειδικά αν υπάρχει». Από περισσότερες από 350 συμμετοχές, ξεχώρισαν 40 καρικατούρες.
76% των Γάλλων λένε «ναι» στο δικαίωμα της σάτιρας με σκίτσα
Στο τεύχος συμπεριλαμβάνεται και δημοσκόπηση η οποία μέτρησε ότι 76% των Γάλλων θεωρούν θεμελειώσες δικαίωμα την «ελευθερία στην καρρικατούρα». Το 62% μάλιστα απάντησε ότι αποδέχεται το δικαίωμα «της κριτικής σε μία θρησκευτική πίστη, σύμβολο ή δόγμα με άκομψο τρόπο».
Το ζήτημα που ουσιαστικά έθεσαν οι συντάκτες του περιοδικού, έχοντας ήδη πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για αυτές τους τις θέσεις, είναι εάν οι πολίτες, ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν τα σκίτσα τους αχρείαστα προκλητικά, συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα στην σάτιρα χωρίς περιορισμούς. Παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν «je suis Charlie» που είχε κυκλοφορήσει ευρέως το 2015 ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα των επιθέσεων, το ερώτημα που τίθεται επ' ευκαιρία της μαύρης επετείου είναι «είμαστε ακόμα όλοι Charlie»;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα συμβατικά τεύχη του περιοδικού συνήθως πωλούν 50 χιλιάδες αντίτυπα, για το διπλό επετειακό τεύχος των 10 ετών από την επίθεση, οι άνθρωποι του Charlie Hebdo παράγγειλαν 300.000 αντίτυπα.
Η επετειακή έκδοση θα κυκλοφορήσει επίσημα την Τρίτη, συνοδεύοντας τις δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν υπό την παρουσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της δημάρχου Παρισιού, Αν Ινταλγκό.