Η καθημερινή κατανάλωση τροφών, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, κάνει τη διαφορά ως προς τη μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.
Ο παθολόγος και διατροφολόγος Carlos Andrés Zapata αναλύει στο ισπανικό Telva μελέτη η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές αλλαγές που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου έχουν οφέλη για τη μακροζωία.
Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση που παρατηρεί μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής με μια βέλτιστη διατροφή στην οποία υπάρχει μια σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη από μια τυπική (καθημερινή) δίαιτα δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών, φρούτων, λαχανικών και μιας χούφτας ξηρών καρπών, με ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, των ζαχαρούχων ποτών και των ραφιναρισμένων δημητριακών.