Αγαπάμε όλες τις πίτες, είτε αλμυρές είτε γλυκές.
Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση σε πίτες, με διαφορετικές ονομασίες και παραλλαγές για όλα τα γούστα. Τραγανές ή αφράτες, με φύλλο ή χωρίς, με πολλά ή λίγα υλικά, ζεστές από τον φούρνο, όλες είναι μία και μία. Ψάχνοντας για μια πεντανόστιμη συνταγή, πέσαμε πάνω σε μια για «γκιουζλεμέδες».
Πρόκειται για μια παραδοσιακή θρακιώτικη πίτα με τούρκικη προέλευση. Το «Gözleme» βγαίνει από το «Göz» που σημαίνει μάτι. Η ζύμη είναι τόσο αφράτη και λεπτή που όταν τηγανίζεται «πετάνε» μάτια, σαν φουσκάλες.
Αλλιώς ονομάζονται και «μινιλάκια» («μιλίνα» είναι η τυρόπιτα στη Θρακιώτικη διάλεκτο) αλλά και «χαρταλάτσια», που τα φτιάχνουν στο Στρυμονικό.
Η συνταγή είναι πανεύκολη με υλικά που έχεις ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό με τα πιτάκια αυτά να είναι θεϊκά που θα λατρέψουν όλοι.
Διαβάστε τη συνταγή για γκιουζλεμέδες στο Bovary.gr