Ένα φόρεμα από πέταλα άνθους κατασκευασμένα με τρισδιάστατη εκτύπωση - δημιουργία του Αμερικανού σχεδιαστή μόδας Zac Posen (Ζακ Πόζεν) εντυπωσίασε στο Met Gala 2019 στη Νέα Υόρκη.
Το φόρεμα, το οποίο φόρεσε το μοντέλο από τη Βρετανία Jourdan Dunn αποτελείται από 21 μοναδικά επικαλυπτόμενα πέταλα, κάθε ένα από οποία έχει μέγεθος 50 εκατ. και βάρος 450 γραμμάρια. Κάθε πέταλο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια.
Πώς εκτυπώθηκε το φόρεμα λουλούδι για το Met Gala 2019
Για την εκτύπωση κάθε πέταλου του φορέματος που φορέθηκε στο Met Gala 2019 χρειάστηκαν περίπου 100 ώρες και χρησιμοποιήθηκε μηχανή ακριβείας στερεολιθογραφίας στο εξειδικευμένο εργαστήριο Protolabs στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το Dezeen. Ο κορμός του φορέματος δημιουργήθηκε με εκτύπωση 3D σε τιτάνιο με την τεχνολογία τήξης δέσμης ηλεκτρονίων στο εργοστάσιο στο Σινσινάτι της GE Additive, κατασκευαστικού βραχίονα της General Electric.
Σχεδιασμένο ως 3D αναδημιουργία σώματος της Dunn το φόρεμα που κατέπληξε το Met Gala έχει βάρος 14 κιλά και μπορεί να αναμορφωθεί, σε μήκος με την προσθήκη 16 πετάλων. Για την εμφάνισή τους στο gala και άλλες προσκεκλημένες, η Κέιτι Χολμς, η Νίνα Ντόμπρεβ, η Τζούλια Γκάρνερ και η Ντιπίκα Παντουκόν επέλεξαν φορέματα 3D του Αμερικανού σχεδιαστή. Εντυπωσιακά ήταν και πολλά άλλα φορέματα, καθώς στο Met Gala 2019, για μια ακόμη φορά, οι προσκεκλημένες προσπάθησαν να καταπλήξουν.
3D φορέματα, το μέλλον
«Οραματίστηκα τη συλλογή, η GE Additive βοήθησε στην κατασκευή και το Protolabs την εκτύπωσε» ανέφερε ο Zac Posen δημιουργός του φορέματος που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο στο Met Gala 2019. Δοκιμάσαμε τα πλαστικά, τα πολυμερή, τις πολυαμίδες και όλα τα διαφορετικά υλικά, επιδιώκοντας να μάθουμε τι ήταν και τι δεν ήταν δυνατόν. Η απάντηση είναι ότι σχεδόν όλα είναι δυνατά, είπε.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τεράστιο ρόλο στο μέλλον της μόδας και ο Αμερικανός σχεδιαστής ακριβώς αυτό δείχνει με τις δημιουργίες του. Επιτρέπει την προσαρμογή, την ακρίβεια και την κλίμακα που δεν μπορούν να δημιουργηθούν με το χέρι.