«Οταν η Μαριάννα Μεταξά άκουσε τις λέξεις «παιδικός διαβήτης» έκλαψε, θύμωσε, απογοητεύτηκε, ένιωσε πως δεν υπάρχει, ενώ αδυνατούσε να δεχτεί τη νέα πραγματικότητα.
Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός όμως, πήρε βαθιές ανάσες και εκπαιδεύτηκε μόνη της για να βοηθήσει την κόρη της αλλά και άλλα παιδιά -όπως και τους γονείς τους- να δουν τον παιδικό διαβήτη με άλλο μάτι. Στη ζωή της μπήκαν ένα σωρό νέες έννοιες. Ενέσεις, μετρήσεις, ινσουλίνη, κετόνες, υπογλυκαιμίες, υπεργλυκαιμίες, αντλία, συνεχής καταγραφή μετρήσεων, ισοδύναμα. Νέες γνώσεις που έπρεπε να διαχειριστεί και να κατανοήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Οταν έγινε η διάγνωση της κόρης μου» αναφέρει η Μαριάννα «δεν ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση στη γνώση όπως είναι στις μέρες μας μέσω του διαδικτύου. Οταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ, άρχισα να διαβάζω ό,τι βιβλία κυκλοφορούσαν για να μάθω ποιος είναι ο νέος συγκάτοικος στη ζωή μας. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα τρία «π» που λένε οι γιατροί: πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία. Το παιδί καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, καθώς τα κύτταρα του «πεινάνε» αφού δεν υπάρχει η ινσουλίνη για να τους μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι το παιδί αδυνατίζει, έχει έντονους πονόκοιλους, δύσοσμη αναπνοή, είναι νωθρό, αδυνατεί να συγκεντρωθεί».
Δαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαριάννας Μεταξά στο Bovary.gr