Ίσως να μην έχετε παρατηρήσει αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, ή μπορεί ακόμη να νομίζετε, πως πρόκειται για μία απλή σύμπτωση, όμως κάθε φορά που ένα ζευγάρι αποφασίζει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου, πάντοτε στην εκκλησία η νύφη στέκεται στην αριστερή πλευρά του γαμπρού.
Η αλήθεια είναι πως αυτό το έθιμο δεν είναι τυχαίο. Αντίθετα έχει τις ρίζες του στη μυθολογία, αλλά και στα αρχαία χρόνια, τότε που οι άνδρες έπρεπε να δώσουν τη δική τους μάχη, για να παντρευτούν την αγαπημένη τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, γνώριζαν πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις από την οικογένεια της νύφης.
Οι πλειοψηφία των ανδρών, λοιπόν, ήταν δεξιόχειρες, κι έτσι το φυσικό ήταν να κρατούν τη νύφη δίπλα τους, από την αριστερή τους πλευρά, προκειμένου να έχουν ελεύθερο το δεξί τους χέρι και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπαθί τους άμεσα, όταν υπήρχε ανάγκη.
Ας παντρευτεί... ο καλύτερος
Από αυτό το έθιμο προκύπτει και η αγγλική φράση «best man wedding», αφού στο τέλος θα παντρευτεί... ο καλύτερος. Έτσι, όταν ένας γαμπρός επιχειρούσε να «κλέψει» τη μέλλουσα γυναίκα του από την οικογένειά της, θα έπρεπε να έχει μαζί του και ενισχύσεις. Πολλοί από αυτούς είχαν μαζί τους και πολλούς φίλους τους εργένηδες για να λάβουν δράση και αυτό, ίσως να είναι και ο «πρόγονος» του σημερινού bachelor. Στο τέλος, αυτός που θα κέρδιζε ήταν αυτός που μπορούσε να χειριστεί καλύτερα το σπαθί του. Η υποψήφια νύφη είχε πάντοτε δίπλα της τους ακολούθους της, που θα την προστάτευαν από κάθε πιθανό κίνδυνο.
Με το πέρασμα των χρόνων οι συνήθειες μπορεί να άλλαξαν και τα σημερινά πάρτι που γίνονται πριν από τον γάμο, να είναι μία τελετή στην οποία οι μελλόνυμφοι θέλουν να τιμήσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά το πατροπαράδοτο έθιμο που θέλει τη νύφη να στέκεται στην αριστερή πλευρά του γαμπρού είναι ακόμη εδώ. Πάντως εδώ που τα λέμε και οι άνδρες δεν πρέπει να περάσουν από «40 κύματα», για να παντρευτούν την αγαπημένη τους, ενώ τα σημερινά ζευγάρια δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα με το γάμο τους.