Casatiello είναι το όνομα του αλμυρού πασχαλινού ψωμιού που φτιάχνεται σε όλα τα σπίτια στη Νάπολη το Μεγάλο Σάββατο.
Το ψωμί που μοιάζει με πασχαλινό τσουρέκι ζυμώνεται με αλλαντικά και τυριά: πήρε το όνομά του από την λέξη caso που στην ναπολιτάνικη διάλεκτο σημαίνει τυρί. Αυγά (με το κέλυφός τους) κοσμούν την επιφάνειά του.
Την αφορμή να αναζητήσουμε την συνταγή αυτού του λαχταριστού πασχαλινού ψωμιού, μάς την έδωσε η MasterChef, Mάγκυ Ταμπακάκη: μια φωτογραφία που δημοσίευσε στο Instagram με το Casatiello λίγο πριν φουρνιστεί μάς άνοιξε την όρεξη.
H σεφ έγραψε χαρακτηριστικά: «To Μεγάλο Σάββατο στη Νάπολη, όλα τα νοικοκυριά φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν ολημερίς αυτό το αλμυρό τσουρέκι που ονομάζουν Casatiello. Στην ουσία είναι ένα ψωμί ζυμωμένο με λαρδί και γεμιστό με διάφορα αλλαντικά και τυριά. Στην κoρυφή του, τα παραδοσιακά βραστά αυγά του Πάσχα».
Διαβάστε την συνταγή του ναπολιτάνικου πασχαλινού ψωμιού, στο Bovary.gr.