Η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας έχει ανάγκη από στρατηγικές επενδύσεις που στοχεύουν πρωτίστως στην αναβάθμιση των τουριστικών προορισμών.
Η βελτίωση των υποδομών και του επιπέδου υπηρεσιών που παρέχει ο κάθε τόπος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος. Χρειάζονται, λοιπόν, ολιστικά επενδυτικά σχέδια που ενσωματώνουν όρους αειφορίας μέσα από ουσιαστικές δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, με στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών από φαινόμενα υπερτουρισμού και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της τοπικής κοινωνίας και προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού τοπίου των τουριστικών προορισμών.
Ειδικά για τα νησιά των Κυκλάδων, μια περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση των τουριστικών επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να προστατευτούν τα ευάλωτα οικοσυστήματα των μικρών νησιών από φαινόμενα όπως είναι η λειψυδρία, οι πυρκαγιές, αλλά και οι συνολικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, έχει επισημανθεί ότι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζει και την εικόνα του πολιτισμού ενός τόπου.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου Calilo στην Ίο, ενταγμένα στις Στρατηγικές Επενδύσεις Εθνικής Σημασίας, είναι βασισμένα σε ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που στοχεύει στην αναβάθμιση του νησιού μέσα από ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, ενώ προστατεύει, παράλληλα, και αναδεικνύει το τοπικό φυσικό στοιχείο της Ίου.
Χαρακτηριστικό είναι το έργο που υλοποιείται από τους ανθρώπους του Calilo με στόχο την ανάπλαση πρασίνου στο νησί, μέσα από σημαντικής έκτασης δενδροφυτεύσεις, όπως αυτή που προγραμματίζεται για τη φετινή χρονιά και στοχεύει στα 20.000 νέα δέντρα και θάμνους στις πλαγιές της Ίου.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν για 5.000 αρμυρίκια, 600 ελιές και 300 σκίνους που αναμένεται να φτάσουν το προσεχές διάστημα στο νησί για την επόμενη προγραμματισμένη δράση που διοργανώνεται από τον Όμιλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 68.842 δέντρα και θάμνοι έχουν έως τώρα φυτευτεί στην Ίο μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του φορέα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο νησί, που έχει θέσει ως στόχο της να αποτελέσει ένα σύγχρονο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί, επίσης, το Elektra Project που υλοποιείται από το 2013, στο πλαίσιο του οποίου έχουν διασωθεί 625 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα περισσότερα ηλικίας άνω των 300 ετών, τα οποία προορίζονταν αρχικά για πώληση ως καυσόξυλα. Αντ’ αυτού, μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Ίο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. Το αποτέλεσμα; Με τη βοήθεια ειδικών, το 97% από αυτά επιβίωσαν και συνεχίζουν σήμερα να ευδοκιμούν στο «νέο τους σπίτι».
Παράλληλα, μέσω του εν λόγω προγράμματος, οι επισκέπτες στα καταλύματα του Ομίλου Calilo έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα από τα αρχαία ελαιόδεντρα, αποκτώντας το προνόμιο να ονοματίσουν το δέντρο τους επιλέγοντας ένα αρχαιοελληνικό όνομα. Οι επισκέπτες έρχονται έτσι πιο κοντά στην ελληνική φύση και παράδοση, και ταυτόχρονα δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το νησί που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο νησί, ακόμα και σε αποφάσεις επενδυτικής πρωτοβουλίας. Έτσι, η Ηλέκτρα, ο Ερμής, η Νιόβη, η Αθηνά και τα υπόλοιπα υιοθετημένα ελαιόδεντρα, συνεχίζουν την «υπεραιωνόβια ζωή» τους, ενισχύοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά της Ίου, αλλά και την επισκεψιμότητα στο νησί.
Είναι προφανές ότι μέσα από δράσεις εταιρικής ευθύνης, οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ των επισκεπτών και του φυσικού περιβάλλοντος, των κατοίκων και των τοπικών παραγωγών με την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών, όπως το Elektra Project, αποτελεί ουσιαστικά ανάληψη ρόλου ευθύνης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο για τουριστικές επενδύσεις που στοχεύουν σε ένα πιο καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος Calilo στηρίζει το συνολικό του όραμα στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Ελλάδα μέσα από την ανάδειξη της Ίου σε κορυφαίο, ποιοτικό και βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό.
Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί να δομήσει λιγότερο από το 1% της συνολικής έκτασης, εντυπωσιακά πιο κάτω δηλαδή από τα όρια δόμησης, ενώ κάθε χρόνο ενισχύει το πράσινο στην Ίο με συστηματικές φυτεύσεις. Ταυτόχρονα, στα επενδυτικά του σχέδια λαμβάνεται υπ' όψιν ο αντίκτυπος του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επενδύσεων στο νησί. Μια συνολικά ήπια προσέγγιση που ανταποκρίνεται πρακτικά στην επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα.