Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν το 70% της επιφάνειας της Γης, αλλά ένα εντυπωσιaκό time lapse βίντεο βάσει στοιχείων της NASA αποκαλύπτουν πώς θα ήταν ο πλανήτης μας εν εξατμίζονταν οι θάλασσές του.
Το βίντεο επιχειρεί μια προσομοίωση της πτώσης της στάθμης των ωκεανών, που αποκαλύπτει βαθμιαία τα δύο τρίτα της ξηράς κάτω από τη θάλασσα.
Όταν υποχωρεί η στάθμη κατά 130 μέτρα αποκαλύπτονται οι υφαλοκρηπίδες, ενώ σε βάθος περίπου χιλιομέτρων εμφανίζονται στα μάτια μας τα κεντρικά σημεία των ωκεανών.
Φθάνοντας στα έξι χιλιόμετρα σχεδόν όλο το θαλασσινό νερό εξαφανίζεται εκτός από σημεία του φλοιού της Γης με βαθιά θαλάσσια ρήγματα όπως η τάφρος των Μαριανών (10.971 μέτρα) στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Ερευνα: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το χρώμα των ωκεανών
To απίστευτο βίντεο δημιούργησε ο Τζέιμς Ο’ Ντόναχιου, που συνεργάζεται με την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, βάσει ενός άλλου που είχε δώσει στη δημοσιότητα η NASA πριν από 11 χρόνια, μόνον που αυτή τη φορά το timelapse κλιπ προσφέρει εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Το βίντεο διαρκεί συνολικά 51 δευτερόλεπτα και η στεριά αρχίζει να εμφανίζεται πρώτα γύρω από τις ηπείρους του πλανήτη μας, κυρίως ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και της Ασίας και στη συνέχεια γύρω από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
Κι αν το βίντεο προσομοιώνει μια πτώση της στάθμης των ωκεανών, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έκθεση που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία μεγάλες πλημμύρες θα απειλήσουν μέχρι τα τέλη του αιώνα παράκτιες περιοχές όπου ζουν 400 εκατ. άνθρωποι. Η έκθεση προβλέπει μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά περίπου 60 εκατοστά μέχρι το 2100 μ.Χ.