Η Διάσκεψη για το κλίμα, COP26, στη Γλασκώβη ολοκληρώθηκε και μπορεί για πολλούς να μην ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά η χώρα μας εκπροσωπήθηκε και με το παραπάνω.
Η Διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη δεν ήταν μικρή υπόθεση. Συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου που έλαβε μέρος στις εργασίες. Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο αντάλλαξαν απόψεις, συγκρούστηκαν και μέτρησαν τις ανάγκες τους γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η Ελληνική παρουσία στην COP26 επιχείρησε να αφήσει κι αυτή το στίγμα της. Εξάλλου και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάτι παραπάνω από φιλόδοξους στόχους για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Μητσοτάκης: «Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στη Διάσκεψη, προωθώντας το φιλόδοξο ελληνικό σχέδιο για να καταστεί η χώρα κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Στην ομιλία του ενώπιον όλων των ηγετών του κόσμου υπογράμμισε την αξία της συλλογικής δράσης για το κλίμα καθώς και τα οικονομικά ωφέλη της πράσινης μετάβασης. Aκολούθησαν μάλιστα πολλές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Διάσκεψης με επιφανείς ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου.
Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων
Μπορεί οι πολιτικοί που έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη να ήταν κατά κύριο λόγο πρωθυπουργοί, πρόεδροι, υπουργοί,και εκπρόσωποι υπερεθνικών οργανισμών αλλά και οι δήμαρχοι είχαν την τιμητική τους. Δεν μπορούσε η Αθήνα του Κώστα Μπακογιάννη να λείπει. Ο Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε στη Γλασκώβη, ώστε να παρουσιάσει μέρος του έργου του και να συζητήσει με ομολόγους του καθώς και άλλους. Για τον ίδιο, οι πόλεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κλίματος. Ο Μπακογιάννης συνοδεύτηκε και από τον αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστο Τεντώμα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της σημασίας ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών από πόλη σε πόλη για μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.
Κεραμέως: Το σχολείο να τεθεί στο επίκεντρο
Το ελληνικό σχολείο μπορεί να καταστεί πρότυπο στον κόσμο σημείωσε η υπουργός Παιδειας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της στα πλαίσια της COP26. Η ελληνίδα υπουργός στάθηκε τόσο στην ανάγκη τα προγράμματα σπουδών να εναρμονιστούν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όσο και στη δημιουργία δράσεων που θα προωθήσουν την οικολογική συνέιδηση, την πρστασία του περιβάλλοντος στα σχολεία. Επίσης ανέδειξε τη σημασία της σχετικής επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σταϊκούρας: Η στρατηγική της βιώσιμης οικονομίας
Κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσώπησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Παρουσίασε δε το φιλόδοξο ελληνικό σχέδιο της βιώσιμης ανάπτυξης για το οποίο, όπως ανέφερε, αποβλέπει η Ελλάδα να συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.
Και η Αστυπάλαια στην Γλασκώβη
Η Αστυπάλαια συστήθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα από την παρουσίαση του έργου «Astypalaia:Smart &Systainable Island» στη Γλασκώβη. Το νησί που βρίσκεται στο μεταίχμιο των Κυκλάδων και των δωδεκανήσων ευελπιστεί πέρα από ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός να γίνει και πρότυπο μιας πράσινης και βιώσιμης κοινότητας. Δεν είναι μόνο ο «έρωτας» της Volkswagen με το ελληνικό νησί, ούτε τα εγκώμια του Έλληνα πρωθυπουργού για την πράσινη πορεία της Αστυπάλαιας. Στη Γλασκώβη, ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας κοινοποίησε το σύνολο του έργου που έχει ήδη γίνει και θα γίνει στο νησί του Αιγαίου.
Όλη η ελληνικη παρουσία επεδίωξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Το διακύβευμα της βιώσιμης ανάπτυξης θα γίνει ένα με τους στόχους της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση και στη Γλασκώβη έδειξε ότι επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που συνοπτικά ονομάζουμε πράσινη μετάβαση, τόσο σε επίεδο ΕΕ όσο και διεθνώς.