Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν λιώσιμο των πάγων και άνοδο στάθμης των θαλασσών - iefimerida.gr

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν λιώσιμο των πάγων και άνοδο στάθμης των θαλασσών

Ξηρασία στην Πορτογαλία
Ξηρασία στην Πορτογαλία / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εκπομπές-ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου το 2024 αύξησαν τη θερμοκρασία, έλιωσαν πάγους, ανέβασαν τη στάθμη των θαλασσών και έφεραν τη Γη πιο κοντά στο όριο του +1,5°C.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) στην ετήσια έκθεσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκτιμήσεις για την άνοδο της θερμοκρασίας

Οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει δράσεις για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μακροπρόθεσμη μέση αύξηση της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ του 1,34° Κελσίου και του 1,41° Κελσίου, πλησιάζοντας αλλά όχι φτάνοντας ακόμη το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού, επεσήμανε ο WMO.

«Ένα πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε ξεκάθαρα είναι ότι μία μόνο χρονιά στη διάρκεια της οποίας η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τον 1,5° Κελσίου (σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής) δε σημαίνει ότι το όριο που αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού έχει επισήμως ξεπεραστεί», σχολίασε ο Τζον Κένεντι επιστημονικός συντονιστής του WMO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

Όμως κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, πρόσθεσε στη διάρκεια ενημέρωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που σε μικρό αριθμό περιοχών η θερμοκρασία έπεσε, ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χάος σε όλη τη Γη, με ξηρασίες να προκαλούν ελλείψεις τροφίμων και πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές να οδηγούν στον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων, ο υψηλότερος αριθμός από το 2008 όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι παγετώνες και οι πάγοι των θαλασσών εξακολούθησαν να λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η στάθμη των θαλασσών να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Αύξηση στην στάθμη των θαλασσών

Από το 2015 ως το 2024 η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 4,7 χιλιοστά ετησίως, έναντι 2,1 χιλιοστών την περίοδο 1003-2002, επεσήμανε ο WMO.

Ο Κένεντι επίσης προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν το είδος της συνολικής κυκλοφορίας των ωκεανών, οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα σε όλο τον κόσμο», εξήγησε. «Όσα συμβαίνουν στους πόλους δεν μένουν απαραιτήτως στους πόλους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ