Σε κίνδυνο βρίσκονται τα κοράλλια σε περιοχές του κόσμου, εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών στους ωκεανούς.
Τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο ασπρίζουν και πεθαίνουν, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας έχει καταστροφικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αυτή είναι η τέταρτη παγκόσμια μαζική λεύκανση κοραλλιών, τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν το νερό στο οποίο ζουν είναι πολύ ζεστό.
Το φαινόμενο έχει επηρεάσει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε κάθε μεγάλη ωκεάνια λεκάνη σε 54 κράτη και εδάφη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να κατανοήσουμε πραγματικά τις επιπτώσεις από αυτό το γεγονός», δήλωσε ο Ντέρεκ Μαντζέλο, συντονιστής του Coral Reef Watch της NOAA, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι επιστήμονες έχουν ήδη αναφέρει ένα ποσοστό θνησιμότητας κοραλλιών που φτάνει το 93% σε υφάλους στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού στον Ειρηνικό, είπε.
Οι ύφαλοι, οι οποίοι φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της θαλάσσιας ζωής, βασίζονται στα φύκια για τροφή και χρώμα, αλλά όταν οι θερμοκρασίες του νερού υπερβαίνουν την αντοχή των κοραλλιών στη θερμότητα, τα φύκια γίνονται τοξικά και αποβάλλονται.
Η ζωτική σημασία των κοραλλιών στον πλανήτη
Χωρίς τροφή, τα κοράλλια μπορεί να ασπρίσουν και να πεθάνουν, εκτός αν τα νερά κρυώσουν. Τα κοράλλια έχουν ζωτική σημασία για τον πλανήτη.
Από την Κένυα, ο οικολόγος David Obura λαμβάνει μηνύματα από εκατοντάδες δασοφύλακες, επιστήμονες και κοινότητες αλιέων στον Ινδικό Ωκεανό όταν βλέπουν τη λεύκανση. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε στη Μαδαγασκάρη, στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Τανζανία και τις Κομόρες.
Όπως λέει, οι ψαράδες γνωρίζουν τα κοράλλια και καταλαβαίνουν αμέσως πότε κάτι δεν πάει καλά. Ανησυχούν για το μέλλον του ψαρέματος, γιατί αν πεθάνει το κοράλλι, επηρεάζει τον τρόπο διατροφής των ψαριών και με τη σειρά του τα προς το ζην.
Υποστηρίζουν επίσης οικονομική δραστηριότητα αξίας τρισεκατομμυρίων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Δικτύου Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων.
Τα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών πέφτουν εδώ και μήνες, αλλά αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια απόδειξη για το πώς αυτό το επεισόδιο επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) επιβεβαίωσε τη μαζική «καταπόνηση» σε όλους τους ωκεανούς (Ατλαντικός, Ειρηνικός και Ινδικός Ωκεανός) μετά από εβδομάδες λήψης αναφορών από επιστήμονες παγκοσμίως.
Τα λευκά κοράλλια μπορεί να φαίνονται όμορφα στις φωτογραφίες, αλλά οι επιστήμονες που καταδύονται για να εξετάσουν τους υφάλους λένε ότι από κοντά είναι σαφώς άρρωστα και αποσυντίθενται.
Οι επιστήμονες των κοραλλιών με τους οποίους μίλησε το BBC News είπαν ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι ύφαλοι όπως τους γνωρίζουμε θα αλλάξουν οριστικά και ότι οι εργασίες αποκατάστασης μικρής κλίμακας δεν μπορούν να σώσουν τα κοράλλια παγκοσμίως.
Μόνο μια ταχεία και παγκόσμια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που περιορίζει την υπερθέρμανση των ωκεανών θα εγγυηθεί ότι έχουμε απομείνει τουλάχιστον μερικά κοράλλια, λένε.