Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η επιβίωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φροντίδα που τους παρέχεται από το ανθρώπινο χέρι.
Γιατί λοιπόν, ενώ ποτίζουμε και καλλωπίζουμε τα φυτά μας, αυτά δεν ευδοκιμούν; Η απάντηση είναι απλή, αφού τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου «χάνονται» λόγω της ελλιπούς γνώσης που έχουμε για τη φροντίδα τους. Κάθε φυτό έχει τον δικό του τρόπο φροντίδας και, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό, πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες.
Συνεπώς, κάθε φορά που αγοράζουμε ένα φυτό θα πρέπει να ρωτάμε τους ειδικούς σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να το ποτίζουμε, σε τι μέρος πρέπει να το τοποθετήσουμε, καθώς και άλλες συμβουλές για την επιβίωσή του.
Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα συνηθέστερα λάθη μας -που οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε ακούσει-, ωστόσο είναι μείζονος σημασίας προκειμένου να φυτά μας διατηρηθούν ζωντανά μέσα στο σπίτι.
1. Υπερβολικό πότισμα
Ο Νο 1 «δολοφόνος» των φυτών εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα, το οποίο οδηγεί σε σήψη των ριζών. Συμβουλή: Μην αφήνετε τα φυτά σας να «κάθονται» στο νερό και μην τα ποτίζετε όλα μαζί, με βάση ένα πρόγραμμα. Η συχνότητα ποτίσματος κάθε φυτού ποικίλλει ανάλογα με το είδος του.
2. Χαμηλή υγρασία
Όλοι έχουμε δει τι μπορεί να κάνει η ξηρασία στο δέρμα μας. Λοιπόν, η έλλειψη υγρασίας κάνει το ίδιο και σε πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν αρχίζει η ζέστη, η υγρασία στο σπίτι σας μπορεί να κάνει τεράστια «βουτιά». Φανταστείτε τι αλλαγή είναι αυτή για ένα φυτό που ζούσε σε εξωτερικό χώρο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Συμβουλή: Μπορεί να παρατηρήσετε αρχικά το πρόβλημα ως μαυρισμένες άκρες φύλλων.
3. Ανεπαρκής φωτισμός
Τα φύλλα των φυτών που δεν λαμβάνουν όσο φως χρειάζονται θα φαίνονται χλωμά, αντί για ένα υγιές πράσινο, και η νέα ανάπτυξη θα είναι αγκαθωτή και άγρια, καθώς θα προσπαθεί να βρει τον ήλιο. Συμβουλή: Μπορείτε να παρατηρήσετε, επίσης, το πρόβλημα από τα νέα φύλλα, τα οποία πιθανότατα να είναι μικρότερα από το συνηθισμένο.
4. Έκθεση σε άμεση θερμότητα
Η τοποθέτηση του φυτού σας κοντά σε άμεση πηγή θερμότητας όχι μόνο θα προκαλέσει την αφυδάτωσή του, αλλά θα επισπεύσει και τον χρόνο ζωής του. Συμβουλή: Αποφύγετε να τοποθετείτε φυτά κοντά σε καλοριφέρ, air condition και άλλους αγωγούς θερμότητας.
5. Παράσιτα
Τα παράσιτα σε φυτά εσωτερικών χώρων πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Για παράδειγμα, τα ακάρεα της αράχνης, τα αφιδοειδή έντομα, οι αλευρώδεις μπορούν να καλύψουν ένα φυτό μέσα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Συμβουλή: Πρέπει να είστε αρκετά επιμελείς στον έλεγχο για συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, συμβουλευτείτε σύντομα έναν ειδικό.