Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί μια καθαρή λύση σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με άρθρο τους στην ιστοσελίδα Euractiv, η ευρωβουλευτής Περνίλ Βάις (ΕΛΚ, Δανία) και η ευρωβουλευτής Χουίτενταλ Σάρα (ΕΛΚ, Σουηδία) επιχειρηματολογούν σχετικά, για ένα θέμα που απασχολεί τον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη.
Γιατί η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια;
«Η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένη στην αποτροπή της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, προσωρινά. Αλλά μακροπρόθεσμα, η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα από αυτό. Η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη νέα πυρηνική ενέργεια και να βοηθήσει τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν στην επόμενη γενιά αντιδραστήρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα την πρότασή της σχετικά με το εάν η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος της πράσινης μετάβασης. Εάν αποφύγουν να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα υφίστανται διακρίσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά. Αυτό θα ήταν πολύ ατυχές. Η αλήθεια είναι ότι η πράσινη μετάβαση χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για να παράγει την απαραίτητη καθαρή ενέργεια που απαιτείται για την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία μας. Και για να παρέχουμε αρκετή ενέργεια για να υποστηρίξουμε έναν μελλοντικό κόσμο 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που στοχεύουν στο ίδιο βιοτικό επίπεδο που απολαμβάνουμε σήμερα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, κατέστησε πολύ σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από σήμερα. Αλλά επίσης, ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης. Ο οδικός χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προς τις μηδενικές εκπομπές αναφέρει ότι το ήμισυ της μείωσης του CO2 που απαιτείται το 2050 θα προέλθει από τεχνολογίες που δεν κυκλοφορούν σήμερα – συμπεριλαμβανομένων των νέων πυρηνικών τεχνολογιών.
Τα πραγματικά οφέλη της πυρηνικής ενέργειας
Δυστυχώς, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν πλήρως εκτιμηθεί. Ο υπάρχων πυρηνικός στόλος έχει αποφύγει εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή ασφάλεια και μείωσε την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από γεωπολιτικά αναξιόπιστες περιοχές. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί αξιόπιστη πηγή καθαρής ενέργειας και χρήσιμη σε μη ηλεκτρικές εφαρμογές, όπως τα οφέλη στον ιατρικό τομέα. Στο μέλλον, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή υδρογόνου, στην τηλεθέρμανση και στην αφαλάτωση του νερού.
Ένα ευρύ φάσμα διεθνών οργανισμών πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να συμπεριληφθεί στη λύση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.
Δυστυχώς, πολλά κράτη μέλη κινούνται τώρα σε μια μη βιώσιμη κατεύθυνση και παροπλίζουν υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν καλά, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας. Συχνά η συνέπεια είναι αυξημένα επίπεδα εκπομπών CO2 και υψηλότεροι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας για τον καταναλωτή.
Σε σημείο καμπής η ανθρωπότητα
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κηρύσσοντας το κατάσταση συναγερμού για την ανθρωπότητα. Το κλίμα απλά δεν μπορεί να μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμπεριλάβουμε τα πυρηνικά στην πράσινη μετάβαση.
Οι νέες τεχνολογίες για πιο ασφαλή πυρηνική ενέργεια
Εάν δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους κλιματικούς μας στόχους χωρίς πυρηνική ενέργεια, τι είδους πυρηνική ενέργεια θέλουμε;
Ένα κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι, ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για τη συμπερίληψη νέας πυρηνικής ενέργειας; Όταν συζητάμε για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τους παλαιότερους τύπους τεχνολογιών και τα νέα σχέδια που είναι θεμελιωδώς διαφορετικά.
Σε όλο τον κόσμο, γίνονται επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια σε χώρες μακριά από εμάς, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, και κοντά μας - στην Πολωνία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Έχει αλλάξει η κατάσταση και η πυρηνική ενέργεια προωθείται ξανά με ολοένα και περισσότερη δημόσια υποστήριξη και χρηματοδότηση. Τα τελευταία 10-15 χρόνια, με αυξανόμενη προσοχή, ενέργεια και πόροι έχουν αφιερωθεί στην καινοτομία στον πυρηνικό τομέα. Η περισσότερη καινοτομία προέρχεται από επιχειρηματίες με νέες προσεγγίσεις σε σύγκριση με τις συμβατικές καθιερωμένες εταιρείες.
Ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τύπους αντιδραστήρων ονομάζεται «Molten Salt Reactors», ο οποίος είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και τη φύση επειδή δεν μπορεί να λιώσει ή να εκραγεί. Ένα χαρακτηριστικό που δεν εγγυάται η ανθρώπινη παρέμβαση αλλά οι νόμοι της φυσικής. Αυτό αλλάζει δραματικά την πυρηνική ενέργεια από κάτι που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση επιβλαβών αποβλήτων σε μια τεχνολογία που είναι απολύτως ασφαλής.
Όλοι συμφωνούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο καταργούμε σταδιακά την ενέργεια βασισμένη σε ορυκτά καύσιμα είναι μέσω της ηλεκτροδότησης. Και για να συμβεί αυτό απαιτείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Πολύ περισσότερο. Και σε αυτή την εξίσωση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια απλά δεν αρκούν. Ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει κανονισμούς που θέτουν ενεργά σε μειονεκτική θέση την πυρηνική ενέργεια».