Η μόδα εκλύει πιο πολύ CO2 από ό,τι οι διεθνείς πτήσεις και η ναυτιλία μαζί, αναφέρει βίντεο που στο twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα φυτοφάρμακα για τις πρώτες ύλες και οι τοξικές βαφές προκαλούν το 20% της μόλυνσης του νερού. Τα πλαστικά από τα συνθετικά υφάσματα καταλήγουν στη θάλασσα και από εκεί στα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας.
Προβληματικές είναι όμως και οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία της μόδας. Οι κλωστοϋφαντουργοί, μεταξύ αυτών και παιδιά, δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες και με πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον πιο οικολογικό και πιο δίκαιο για τη μόδα; Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Χάρη σε νέες τεχνικές ανακύκλωσης και γενετικά τροποποιημένα βακτήρια μπορούμε να φτιάξουμε πιο βιώσιμα και ανθεκτικά υφάσματα. Ανθρωποι και περιβάλλον προστατεύονται και με τη νομοθεσία.
Η ΕΕ εγγυάται τη χρήση ασφαλών χημικών στην παραγωγή ενδυμάτων.
Πρωτοβουλίες όπως το οικολογικό σήμα και οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις αν και ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα, παραμένουν ακόμα προαιρετικές.