Τα επόμενα χρόνια, το μεγάλο στοίχημα της διασύνδεσης των ενεργειακών υποδομών στην ΕΕ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο το διακύβευμα ανθεκτικής ανάκαμψης όσο και τους κλιματικούς στόχους.
Ήδη από το 2013, η ΕΕ υιοθέτησε την πολιτική των διευρωπαϊκών δικτύων για την ενέργεια. Μέσω αυτής της πολιτικής, επιδιώκεται να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στις διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές.
Με την αναθεώρηση του ήδη υπάρχοντος κανονισμού TEN-E γίνεται προσπάθεια να προσαρμοστούν οι κατευθύνσεις για τις διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές με τους τελευταίους στόχους για το κλίμα και μια Ευρώπη ουδέτερη από άνθρακα μέχρι το 2050.
Σε τί αφορά ο νέος κανονισμός
Με την νέα πρόταση θα αναβαθμιστεί ο κανονισμός με βάση τους κλιματικούς στόχους που προαναφέρθηκαν. Θα περιλαμβάνονται περισσότερες ανανεώσιμες, περισσότερο υδρογόνο και ενεργειακά «καθαρές» τεχνολογίες. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί τόσο η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ τους, όσο και η ενδυνάμωση της αφομοίωσης για μια «έξυπνη» ενέργεια που θα βγάλει απομονωμένες περιοχές από τον ενεργειακό «μεσαίωνα», παρέχοντας σε αυτές ασφαλέστερη ενέργεια.
Δεν θα στηρίζονται έργα υποδομής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Θα τίθενται υποχρεωτικά κριτήρια ανθεκτικότητας σε όλα τα πρότζεκτ.
Ο νέος κανονισμός, τέλος, στηρίζεται στην εξασφάλιση μιας αγοράς που θα είναι ανταγωνιστική και παράλληλα, ενός ασφαλούς και επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού. Οι κανόνες βέβαια θα πρέπει να ευνοούν μια διαδικασία που θα είναι απαλλαγμένη από την γραφειοκρατία και να μην «κολλάνε» στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.
Από κοινού με τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», ο νέος κανονισμός θα εξυπηρετεί και χρηματοδοτεί τα έργα που επιβάλλουν οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ για να αποκτήσει η Ένωση και ενεργειακή αυτάρκεια και ανθεκτικό βιώσιμο περιβάλλον ανάπτυξης.