Αρχαίες πέτρες με επιτακτικές προειδοποιήσεις έχουν έρθει στην επιφάνεια, καθώς μια μακρά ξηρασία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Πριν από αιώνες, οι πέτρες στις αποξηραμένες κοίτες ποταμών σημαδεύονταν για να προειδοποιούν τις μελλοντικές γενιές ότι η έκθεσή τους σήμαινε ότι η πείνα ήταν προ των πυλών.
Αρκετοί ευρωπαϊκοί ποταμοί, όπως ο Έλβα, ο Ρήνος και ο Wese, διατηρούν τις λεγόμενες «πέτρες της πείνας», οι οποίες φέρουν ζοφερές προειδοποιήσεις για όσους είχαν την ατυχία να τις αντικρίσουν.
Μια πέτρα στην όχθη του ποταμού Έλβα, στην πόλη Decin της Τσεχικής Δημοκρατίας, αναδύθηκε φέτος. Παρατηρήθηκε πρόσφατα από τον Γερμανό δημοσιογράφο Olaf Koens και φέρει την επιγραφή: «Αν με δεις, τότε κλάψε».
Ορισμένες σημάνσεις χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, διαπίστωσαν Τσέχοι ερευνητές το 2013, και η πέτρα του Decin μνημονεύει τουλάχιστον 12 ξηρασίες σε διάστημα 600 ετών.
Η τρέχουσα ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι η χειρότερη στην ήπειρο εδώ και 500 χρόνια και θα μπορούσε να συνεχιστεί για τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Andrea Toreti, επιστήμονα στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.
Η ξηρασία αναμένεται να καταλήξει να επηρεάσει το 47% της Ευρώπης και οι βιομηχανίες αναμένεται να υποφέρουν, καθώς τα μεγάλα ποτάμια της ηπείρου εξαντλούνται τόσο πολύ που επηρεάζονται οι μεταφορές.
Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο στο Έμεριχ, κοντά στα ολλανδικά σύνορα στη Γερμανία, έπεσε κατά 1,6 ίντσες μέσα σε 24 ώρες την προηγούμενη Δευτέρα, φτάνοντας στο μηδέν στο βυθόμετρο.
Οι αρχές δήλωσαν ότι η ναυτιλιακή οδός του ποταμού ήταν ακόμη λειτουργική με βάθος περίπου 6 πόδια, αλλά η μέτρηση ρεκόρ χαμηλού επιπέδου της Τρίτης υπογράμμισε την ακραία φύση της τρέχουσας ξηρασίας.
Η κύρια ομάδα πίεσης της βιομηχανίας της Γερμανίας, η BDI, προειδοποίησε ότι τα εργοστάσια ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή ή να τη σταματήσουν εντελώς, επειδή η στάθμη του νερού δυσχεραίνει τη μεταφορά φορτίων.
Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας έχουν στραφεί στο νερό της βρύσης για τα ζώα τους, καθώς οι λίμνες και τα ρέματα στερεύουν.
Ο Baptiste Colson, ο οποίος έχει αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και καλλιεργεί καλλιέργειες ζωοτροφών στη Βουργουνδία, δήλωσε ότι τα ζώα του υποφέρουν, με την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος να μειώνεται.
Στην ισπανική περιοχή της Ανδαλουσίας, ορισμένοι παραγωγοί αβοκάντο αναγκάστηκαν να θυσιάσουν εκατοντάδες δέντρα για να σώσουν άλλα από το μαρασμό, καθώς η πηγή Vinuela στην επαρχία Μάλαγα έπεσε στο 13% της χωρητικότητας, 55% χαμηλότερα από πριν από ένα χρόνο.
Η Ευρώπη δεν είναι μόνη της στην κρίση, καθώς συνθήκες ξηρασίας έχουν αναφερθεί επίσης στην Ανατολική Αφρική, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το βόρειο Μεξικό.