Παράδειγμα προς μίμηση: Πώς η Σεβίλλη μετατρέπει τα νεράντζια της πόλης σε ηλεκτρική ενέργεια - iefimerida.gr

Παράδειγμα προς μίμηση: Πώς η Σεβίλλη μετατρέπει τα νεράντζια της πόλης σε ηλεκτρική ενέργεια

Τα περίφημα νεράντζια της Σεβίλλης
Τα περίφημα νεράντζια της Σεβίλλης / Φωτογραφία: shutterstock.com
ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ

Την άνοιξη, ο αέρας της Σεβίλλης μυρίζει γλυκά χάρη στο άρωμα των ανθισμένων νεραντζιών, όμως τα 5,7 εκατ. κιλά των πικρών φρούτων που παράγουν οι 48.000 νεραντζιές της πόλης και γεμίζουν τους δρόμους τον χειμώνα αποτελούν κίνδυνο για τους πεζούς και πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στην πόλη, ώστε τα νεράντζια να χαρίζουν κάτι περισσότερο από τη γλυκιά μυρωδιά τους: καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας το μεθάνιο που απελευθερώνει η ζύμωση των φρούτων καθώς αυτά σαπίζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια από τα νεράντζια

Το πρόγραμμα αρχίζει να το εφαρμόζει η Emasesa, η δημοτική εταιρεία ύδρευσης, και θα χρησιμοποιεί τους 35 τόνους φρούτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για τη λειτουργία ενός από τα εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων της πόλης. Τα νεράντζια θα διοχετεύονται σε ένα ήδη υπάρχον εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από οργανικά υλικά. Καθώς τα νεράντζια υφίστανται ζύμωση, το μεθάνιο θα συλλέγεται για να τροφοδοτεί τις γεννήτριες.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε όλα τα νεράντζια της πόλη», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Μπενίγκνο Λόπες, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της Emasesa, που υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η πόλη θα χρειαστεί να επενδύσει περίπου 250.000 ευρώ.
«Ο χυμός των νεραντζιών είναι φρουκτόζη που αποτελείται από πολύ κοντές αλυσίδες άνθρακα, των οποίων η ενεργειακή απόδοση κατά τη διαδικασία ζύμωσης είναι πολύ υψηλή», σημειώνει. «Δεν πρόκειται απλώς για εξοικονόμηση χρημάτων. Τα νεράντζια αποτελούν πρόβλημα για την πόλη και προσφέρουμε προστιθέμενη αξία από απορρίμματα».

Αντί να καταλήγουν στις χωματερές θα ηλεκτροδοτούν νοικοκυριά

Παρόλο που στόχος προς στιγμήν είναι να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια αυτή για τη λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων, το τελικό σχέδιο είναι η πλεονάζουσα ενέργεια να τροφοδοτείται ξανά στο δίκτυο. Η ομάδα που εκπόνησε το πρόγραμμα υποστηρίζει ότι, δεδομένης της ποσότητας των νεραντζιών που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα χρησιμοποιούνταν για λίπασμα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Οι δοκιμές κατέδειξαν ότι 1.000 κιλά μπορούν να παράγουν 50 κιλοβατόρες, ενέργεια αρκετή για την ηλεκτροδότηση πέντε νοικοκυριών για μία ολόκληρη μέρα, και υπολογίζουν πως αν όλα τα νεράντζια της πόλης ανακυκλώνονταν και η ενέργεια μεταφερόταν στο δίκτυο θα ηλεκτροδοτούνταν 73.000 νοικοκυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Emasesa αποτελεί τώρα παράδειγμα προς μίμηση στην Ισπανία στους τομείς της βιωσιμότητας και της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεβίλλης εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα.
«Η νέες επενδύσεις αφορούν ιδιαιτέρως τα εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων που καταναλώνουν περίπου το 40% της ενέργειας που απαιτείται για να διαθέτει η πόλη πόσιμο νερό και αποχετευτικό σύστημα», τόνισε. «Αυτό το πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων, της ενεργειακής αυτονομίας και της κυκλικής οικονομίας».
Τα νεράντζια είναι πολύ όμορφα όσο βρίσκονται στα δέντρα, όταν όμως πέφτουν και λιώνουν κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων μετατρέπονται σε έναν κολλώδη πολτό που προσελκύει μύγες. Η πόλη απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους για τη συλλογή των φρούτων.
Οι ομοιότητες με την Αθήνα είναι, φυσικά, εντυπωσιακές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ