Μια φουτουριστική πλωτή πόλη σε σχήμα οκταγώνου, ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Σαουδική Αραβία.
H Oxagon, όπως αποκαλείται το νέο εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζεται ως «μια ολοκληρωμένη γνωστική πόλη» που θα κάνει χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης και θα λειτουργεί ως βιομηχανικός κόμβος logistics. Αξιωματούχοι στο Ριάντ ισχυρίζονται ότι θα είναι μια πόλη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει τελικά ή πώς θα υλοποιηθεί η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή στον κόσμο.
Τα σχέδια κατασκευής της Oxagon εντάσσονται στο πλαίσιο του «Οράματος 2030» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και της μεταμόρφωσης της περιοχής κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ. Η πόλη θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να αξιοποιεί «προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή και προγνωστική νοημοσύνης και η ρομποτικής.
To NEOM, το πρότζεκτ του Μπιν Σαλμάν κόστους 500 δισ. δολαρίων προβλέπει την δημιουργία μιας πόλης κράτους έκτασης σχεδόν 26.000 τ. Χλμ, στην επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορά της με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η ονομασία ΝΕΟΜ προέρχεται από την ελληνική λέξη «νέος» και την αραβική mustaqbal, που σημαίνει «μέλλον» και εντάσσεται στο όραμα μεταμόρφωσης της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο σαν τη Silicon Valley, ενώ θα ενσωματώνει πόλεις, ερευνητικά κέντρα, ζώνες εκπαίδευσης και τουριστικές ατραξιόν. Σχέδια που έχουν παρουσιαστεί δείχνουν ότι θα είναι 33 φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη με μια «έξυπνη» πόλη στο κέντρο της, που θα αποκαλείται επίσης Neom.
Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησαν οι Αρχές του Ριάντ στο Twitter προ ημερών η Oxagon θα είναι η «έδρα του πρώτου παγκοσμίως πλήρως αυτοματοποιημένου λιμανιού και ενσωματωμένου κόμβου logistics». Το έργο χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Μπιν Σαλμάν. «Η Neom είναι ένας επιταχυντής της ανθρώπινης προόδου και ένα όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει ένα νέο μέλλον», ανέφερε ανακοινωθέν του περασμένου Ιανουαρίου. «Θα είναι ένας προορισμός και ένα σπίτι για ανθρώπους που κάνουν μεγάλα όνειρα και θέλουν να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου εξαιρετικής βιωσιμότητας, δημιουργίας επιχειρήσεων που ακμάζουν και επανεφεύρεσης της συντήρησης του περιβάλλοντος».
Τα σχέδια προβλέπουν μεταξύ άλλων μετακινήσεις με ιπτάμενα ταξί, πάρκο αναψυχής με δεινοσαύρους -ρομπότ και τα περισσότερα βραβευμένα με αστέρια της Michelin εστιατόρια στον κόσμο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Το άνικμο τοπίο της περιοχής θα μεταμορφωθεί με μηχανήματα που θα βομβαρδίζουν τα σύννεφα για την πρόκληση τεχνητής βροχής, τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή κήπο στον κόσμο, άμμο που λάμπει στο σκοτάδι και ένα γιγάντιο τεχνητό φεγγάρι που θα φωτίζει κάθε νύχτα. «Aν πάτε σήμερα στο Neom θα δείτε κατασκευές παντού, θα δείτε χωματουργικές εργασίες να γίνονται παντού, θα δείτε περιοχές που αναπτύσσονται», δήλωσε ο Διευθύνων Σύνμβουλος του πρότζεκτ, Νάντμι Αλ Νασρ στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο όπου εργάζονται και ζουν 1.500 εργαζόμενοι της Neom. Η μητρόπολη των 16 συνοικιών, που διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη αστική περιοχή του κόσμου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, θα τροφοδοτείται από αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία αιχμής που μετατρέπει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμο.
Αλλά οι εργολάβοι του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας αντιμετώπισαν κάποια εμπόδια στην αρχή, είπε ο Αλ Νασρ στο Bloomberg, καθώς οι μηχανικοί προσπάθησαν να σχεδιάσουν μια πόλη βάσει τεχνολογιών, ορισμένες εκ των οποίων δεν υπάρχει ακόμη. Τα έργα είχε αναφερθεί αρχικά ότι θα ξεκινούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τώρα που επιτέλους ξεκίνησαν, το επόμενο βήμα είναι να ανακηρυχθεί η πόλη-κράτος ως «ελεύθερη ζώνη» με διαφορετικούς νόμους από την υπόλοιπη Σαουδική Αραβία – κάτι που σύμφωνα με τον Αλ Νασρ, μπορεί να επιτευχθεί ήδη από τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.