Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα στη Γλασκώβη, COP26 με κάποιες δεσμεύσεις, πολλά ερωτηματικά και αναμονή για κάποια τελική απόφαση που θα προχωρήσει τους κλιματικούς στόχους.
Όταν ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες η περίφημη Διάσκεψη COP26 κυριαρχούσε η αβεβαιότητα και ο προβληματισμός για το πώς, πού και πότε θα τα βρουν τα κράτη στην κοινή τους πορεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φτάνοντας σήμερα, στην τελευταία μέρα της Διάσκεψης όπως είχε προγραμματιστεί, μάλλον αυτή η αβεβαιότητα και ο προβληματισμός παραμένουν, εκτός αν αλλάξει κάτι δραμάτικα σήμερα στο κλείσιμο της αυλαίας.
Τα πρώτα σημάδια έτσι κι αλλιώς ήταν δυσοίωνα. Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρίσκονταν στις εργασίες της Διάσκεψης, στέλνοντας με ένα τρόπο και τα ανάλογα μηνύματα.Το ίδιο συνέβη και με τη Κίνα. Έτσι, η Διάσκεψη για το κλίμα ξεκίνησε με απώντες κάποιους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας ηγέτης δεν είχε το δικαίωμα να παραστεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Έπρεπε να βρίσκεται στη Γλασκώβη με τη φυσική του παρουσία. Αυτή η απόφαση επέφερε την αντίδραση της Κίνας και του προέδρου της Σι τζιπίνγκ, οποίος περιορίστηκε στην αποστολή ενός γραπτού μηνύματος.
Παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, Ρωσία και Κίνα επέμειναν στην απόφασή τους αναφέροντας ότι η Διάσκεψη δεν λέει και πολλά, καθώς το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη. Μετά τη βαβούρα που ξεσήκωσε δια της απουσίας της, η Ρωσία έσπευσε να διαρεύσει σχέδιο για μείωση των εκπομπών της έως και 80% μέχρι το 2050.
Οι ΗΠΑ με Μπάιντεν
Αν υπήρχε κάποια αισιοδοξία στη Διάσκεψη, αυτή προέκυπτε από το γεγονός ότι ήταν πλέον ξανά στο «πράσινο» παιχνίδι, μετά από τη δυσάρεστη, όπως λένε, παρένθεση της προεδρίας Τραμπ. Έτσι και ο Μπάιντεν δεν δίστασε να απολογηθεί και εκ μέρους των ΗΠΑ για την προηγούμενη αποχώρησή τους από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Και Ο Μπαίντεν βρέθηκε στην ομάδα των ηγετών με την πιο σκληρή γραμμη για τους κλιαματικούς στόχους.
Η ΕΕ ουραγός ή αρωγός;
Η ΕΕ, κάνοντας ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους μέσα από όλα τα θεσμικά της όργανα- Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο, ότι η Διάσκεψη για το κλίμα πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο άλμα για να εκπληρωθούν οι κλιματικοί στόχοι και η πολυπόθητη πράσινη μετάβαση, βρέθηκε στη Διάσκεψη με αυτόν τον αέρα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την σφραγίδα της απόφασης της ολομέλειάς του απέστειλε αντιπροσωπεία να «εκστρατεύσει» με σημαία τη Συμφωνία των Παρισίων και τις αποφάσεις της ΕΕ για τους στόχους του 2030 και του 2050.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεσήκωσε τη συζήτηση μιλώντας για την ανάγκη τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ξεκαθάριζε τη σοβαρότητα της κατάστασης με μήνυμά του ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα δεν έχουν τα περιθώρια για μια ακόμη αποτυχημένη Διάσκεψη. Η ΕΕ και σε αυτή τη Διάσκεψη προσπάθησε να συγκεράσει τις διάφορες πλευρές και κυρίως αυτούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
«Όχι άλλο μπλα μπλα»- Μεγάλες συγκεντρώσεις στη Γλασκώβη
Μπορεί η Διάσκεψη να συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ηγετών από όλο τον κόσμο, παρα τις ηχηρές απουσίες, αλλά και η υπόλοιπη Γλασκώβη δεν είχε να ζηλέψει πολλά ως προς την επισκεψιμότητα. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα έξω από τη Διάσκεψη. Τα αιτήματα για περισσότερα και πιο δραστικά μέτρα κυριαρχούν, Χιλιάδες πολίτες, ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι όλων των ηλικών κυρίως νέοι διαδηλώνουν καθημερινά και προέρχονται από διάφορες χώρες. «Όχι άλλο μπλα μπλα» είναι η ατάκα που μένει από αυτή τη διάσκεψη και δεν ήρθε από την COP26 αλλά απ' έξω, από τους διαδηλωτές και το κορίτσι σύμβολο για τους «πράσινους» διαδηλωτές, τη Γκρέτα Τούμπεργκ.
Κάπου τα βρήκαν- Δεσμεύτηκαν και τώρα τι;
Το βασικό διακύβευμα στη Διάσκεψη είναι να μπουν οι στόχοι που θα περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό κελσίου.
Ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών και η μείωσει των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030 είναι οι σημαντικότερες αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν δεκάδες κράτη στη Διάσκεψη. Από εκεί και πέρα, αν κάτι ξεχώρισε αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση της δράσης για το κλίμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ή με άλλα λόγια το κοινό ανακοινωθέν των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών στον πλανήτη. Μόνο αυτές οι δύο χώρες είναι υπεύθυνες για το 40% της ρύπανσης του πλανήτη.
Όλα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό στο αν θα προκύψει μια τελική συμφωνία από τα σχεδόν 200 κράτη που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Αυτό θα επικαιροποιήσει τους κλιματικούς στόχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Από εκεί και πέρα τα μέρη θα κριθούν στην εφαρμογή και στα μέσα που θα επιλέξουν για να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη κλιματική κρίση.