Από τα μέσα Μαρτίου, πρώτα τα υγροτοπικά πουλιά και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα, άρχισαν να περνάνε από τον «αεροδιάδρομο» της μετανάστευσής τους πάνω από τη Μυτιλήνη, για να βρεθούν και να φωλιάσουν βορειότερα (από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Σκανδιναβία).
Κάποια από αυτά τα πουλιά όπως τα χελιδόνια και οι πελαργοί, παραμένουν να φωλιάζουν στη Λέσβο.
Αυτές τις μέρες που είναι το απόγειο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών, από τη Λέσβο περνάνε διάφορα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά (μαχητές, βαλτότρυγγες, λιμόζες, πορφυροτσικνιάδες, χαλκόκτες, σαρσέλες κ.ά.) και εκατοντάδες χελιδόνια και σουσουράδες, καστανολαίμηδες, σταχτοπετροκλήδες και άλλα μικρόπουλα. Στους υγροτόπους της Λέσβου έχουν φτάσει και τα πουλιά που θα φωλιάσουν (καλαμοκανάδες, αβοκέτες, ποταμογλάρονα κ.ά.).
Το κύμα του περάσματος των μεταναστευτικών πουλιών, εκδηλώνεται μέχρι και τα μέσα με τέλη Μαΐου και ταυτίζεται με το κύμα των επισκεπτών παρατηρητών πουλιών που φτάνουν στο νησί από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία.
Λέσβος: Εξόρμηση παρατήρησης πτηνών στις 12 Απριλίου
Με αφορμή τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, διοργανώνει την Τετάρτη 12 Απριλίου, εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής. Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Για φέτος προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πολλές άλλες εκδηλώσεις.