Μαζικοί θάνατοι ελεφάντων στη βόρεια Μποτσουάνα προβληματίζουν τους επιστήμονες, περιγράφοντας το συμβάν ως «απειλή της διατήρησης του είδους».
Περίπου 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστες αιτίες. Οι πρώτοι ασυνήθιστοι θάνατοι αναφέρθηκαν τον Μάιο, όταν 169 ελέφαντες πέθαναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, ένα βαλτώδες, καταπράσινο περιβάλλον. Οπως σημειώνει η Daily Mail, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με το 70% των θανάτων να συμβαίνουν γύρω από τρύπες νερού.
Φωτογραφίες: Νεκροί ελέφαντες στην Μποτσούανα -Ψάχνουν τα αίτια θανάτου
Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει πραγματοποιήσει, ακόμη, τεστ για ίχνη δηλητηρίου ή παθογόνων παραγόντων στις σορούς των ελεφάντων. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε. Η δηλητηρίαση από κυανιούχα έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από λαθροκυνηγούς στη Ζιμπάμπουε.
Ο Dr. Niall McCann, διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό καταφύγιο National Park Rescue, είπε στον Guardian: «Πρόκειται για μαζικό θάνατο, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από την ξηρασία, δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για ένα τέτοιο μαζικό θάνατο».
Οι επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τεστ στα ζώα για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, καθώς η μετάδοση παθογόνου από άνθρωπο σε ζώο βρίσκεται, πλέον, στο μυαλό του κόσμου.
Ντόπιοι στην περιοχή ανέφεραν ότι είδαν τους ελέφαντες να περπατούν σε κύκλους που υποδηλώνουν ότι έχουν υποστεί νευρολογική διαταραχή είτε από παθογόνο είτε από δηλητήριο. «Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανιούνται», δήλωσε ο McCann.