Λούλα: Πρόσκληση σε Μακρόν να συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών του Αμαζονίου - iefimerida.gr

Λούλα: Πρόσκληση σε Μακρόν να συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών του Αμαζονίου

Το δάσος του Αμαζονίου
Το δάσος του Αμαζονίου/ Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα προσκάλεσε χθες Πέμπτη τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο των κρατών του Αμαζονίου που σχεδιάζει να φιλοξενήσει εντός μηνών.

Ο Λούλα, που εξελέγη για τρίτη θητεία τον Οκτώβριο, υποσχόμενος ότι θα καταπολεμήσει την αποψίλωση του τροπικού δάσους, συζήτησε με τον κ. Μακρόν τηλεφωνικά για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η απειλή που εγείρει η κλιματική αλλαγή, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που «μοιράζεται» τον Αμαζόνιο

Τόνισε πως είναι απαραίτητο η Γαλλία να συμμετάσχει στη σύνοδο, καθώς είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που μοιράζεται αυτό το δάσος, μέσω της Γαλλικής Γουιάνας, υπεράκτιας κτήσης της.

Πέρα από τη Βραζιλία και τη Γαλλική Γουιάνα, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου εκτείνεται στην επικράτεια άλλων επτά κρατών.

Ο κ. Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε τη Βραζιλία να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για τα δάση «One Forest Summit» που θα οργανώσει η Γαλλία από κοινού με την Γκαμπόν στις αρχές του Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Υπόσχεση Λούλα πως θα αλλάξει άρδην η περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας

Ο Λούλα, που κέρδισε οριακά πέρυσι, έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει άρδην την πολιτική της Βραζιλίας όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών κατά τη διάρκεια της θητείας του ακροδεξιού προκατόχου του. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου χαλάρωσε πολύ τα μέτρα προστασίας και τάχθηκε ανοικτά υπέρ της περαιτέρω αξοποίησης ορυκτών πόρων και της επέκτασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχέση ανάμεσα στον κ. Μακρόν και στον κ. Μπολσονάρου ήταν εξαιρετικά τεταμένη από το 2019, όταν ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε την έξαρση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Ο ακροδεξιός βραζιλιάνος ομόλογός του αντέδρασε κατηγορώντας τον κ. Μακρόν πως αψηφούσε τη βραζιλιάνικη εθνική κυριαρχία και προσβάλλοντας τη σύζυγό του.

Χθες ο κ. Μακρόν δήλωσε μετά τη συνδιάλεξή του με τον νέο βραζιλιάνο ομόλογό του πως επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει μέτρα «για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τα δάση μας και τον αγώνα εναντίον της πείνας».

«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ