Η κυκλική οικονομία πάει πακέτο με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο δρόμο της πράσινης μετάβασης, βασικός στόχος της ΕΕ και των ευρωβουλευτών.
Σε πυρετώδεις ρυθμούς, η πρώτη ολομέλεια του μήνα για το Ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται αυτές τις μέρες και η κυκλική οικονομία παραμένει σταθερά στις προτεραιότητες για ακόμη μία σύνοδο.
Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες και μια πραγματικά κυκλική οικονομία, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν αυστηρότερα όρια για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP) στα απόβλητα.
Δεδομένου ότι οι έμμονοι οργανικοί ρύποι ( πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες) δεν εξαφανίζονται γρήγορα και παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν απειλή για την φύση και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Προκειμένου να προστατευθεί η κυκλική διάρκεια ζωής των προϊόντων, τα υλικά που περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα POP πρέπει να καταστρέφονται ή να αποτεφρώνονται και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο στην τελευταία του τοποθέτηση.
Πιο αυστηροί οι ευρωβουλευτές
Αν και οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η πρόταση της Επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιθυμούν να θεσπίσουν σημαντικά χαμηλότερα επιτρεπόμενα επίπεδα έμμονων οργανικών ρύπων στα προϊόντα. Αυτό θα ευθυγραμμίσει καλύτερα τον κανονισμό για τους έμμονους οργανικούς ρύπους με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ -ιδίως τη φιλοδοξία για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες και μια πραγματικά κυκλική οικονομία.
Όρια για τους έμμονους οργανικούς ρύπους
Επίσης, οι ευρωβουλευτές στοχεύουν να μειώσουν τα επιτρεπόμενα όρια για μια ομάδα βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας από τα 500 mg/kg, που προτείνει η Επιτροπή, σε 200 mg/kg. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν τα όρια για το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο περιέχεται, για παράδειγμα, στα αδιάβροχα υφάσματα και τους πυροσβεστικούς αφρούς, σε 20 mg/kg αντί των προτεινόμενων από την Επιτροπή 40 mg/kg.
Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι στον κανονισμό πρέπει να συμπεριληφθεί και η συνθετική χημική ένωση του υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος, προκειμένου να προστεθεί στον κατάλογο επιβλαβών ουσιών της Σύμβαση της Στοκχόλμης COP-10, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2022.
Βήμα στην κυκλική οικονομία η πρόταση
Ο εισηγητής ευρωβουλευτής Χόισικ Μάρτιν (Renew, Σλοβακία) δήλωσε: «Δεν πρέπει να ανεχτούμε την παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων σε υλικά και απόβλητα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυκλική οικονομία στην ΕΕ ούτε βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αλλά μια οικονομία ανακυκλωμένων τοξικών προϊόντων.
Χόισικ επσήμανε ότι «η πρόταση του Κοινοβουλίου αποτελεί ένα βήμα προς την απαλλαγή από τους έμμονους οργανικούς ρύπους, όπως οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) ή οι διοξίνες. Θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να είναι πιο βιώσιμες και θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα ανακυκλωμένα προϊόντα».