«Διαθέτουμε τις δυνατότητες για την ανάδειξη της Κρήτης σε πρότυπο φιλοπεριβαλλοντικό νησί που προστατεύει το περιβάλλον και αξιοποιεί με βιώσιμο τρόπο τις περιοχές-πόλους έλξης εκατομμυρίων τουριστών».
Αυτό ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Εντεταλμένος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης στην 3η διαδικτυακή συνάντηση (workshop) με τους ενδιαφερόμενους/εμπλεκόμενους φορείς(stakeholders) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CAPonLITTER-Interreg Europe. Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που προκαλούνται από τον παράκτιο τουρισμό.
Η Περιφέρεια Κρήτης την προηγούμενη περίοδο είχε προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν εφαρμοσμένες καλές πρακτικές που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των αιτιών και των επιπτώσεων από τα θαλάσσια απορρίμματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές.
Υποβλήθηκαν τρεις καλές πρακτικές, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή συνάντηση. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε από τους από το ΕΛΚΕΘΕ, η καινοτόμα τεχνολογία του προγράμματος CLAIM (H2020) για τον καθαρισμό απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με έμφαση στα μάκρο και μικρο-πλαστικά, η οποία μπορεί να εγκαθίσταται στις εκβολές ποταμών.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το «Πρωτόκολλο για τη βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη των παραλιών της Μεσογείου» της εταιρίας COSTA NOSTRUM και η καλή πρακτική «Smart Green Bins for Beaches» της AELIA Sustainable Engineering. Όλες οι καλές πρακτικές προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα εφαρμογής τους μελλοντικά στην περιοχή της Κρήτης, με σκοπό τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα.