Τα κοράκια χρησιμοποιούν εργαλεία, εκτελούν περίπλοκες αποστολές κι η επιδεξιότητά τους, όπως εξήγησε ερευνητική ομάδα το 2014, είναι περίπου ισοδύναμη με εκείνη των παιδιών ηλικίας πέντε έως επτά ετών.
Αυτό το ταλέντο τους, που αξιοποίησε ακόμη και η CIA στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τώρα μια νεοφυής επιχείρηση στην πόλη Σέντερτάλιε της Σουηδίας. Ο λόγος για την Corvid Cleaning, που εκπαιδεύει κοράκια να μαζεύουν αποτσίγαρα από τους δρόμους, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian. Για να το πετύχει αυτή η start-up έχει δημιουργήσει μια μηχανή που ανταμείβει τα πτηνά όταν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, δηλαδή αν μαζέψουν αποτσίγαρα, λαμβάνουν σε αντάλλαγμα τροφή.
«Πρόκειται για άγρια πτηνά που συμμετέχουν εθελοντικά», δήλωσε ο ιδρυτής της Corvid Cleaning, Κρίστιαν Γκύντερ Χάνσεν, ο οποίος υπολογίζει ότι με την επιστράτευση των κορακιών, που είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπατζήδες, ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει περίπου το 75% του κόστους καθαρισμού των δρόμων του Σεντερτάλιε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος Keep Sweden Tidy , περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αποτσίγαρα - το 62% του συνόλου των απορριμμάτων - καταλήγουν ετησίως στους σουηδικούς δρόμους και μόνον το Σεντερτάλιε ξοδεύει κάθε χρόνο 20 εκατ. σουηδικές κορώνες (σχεδόν δύο εκατ. ευρώ) για τον καθαρισμό των δρόμων. Κι έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα με τα κοράκια σε ρόλο… οδοκαθαριστών. Επιλέχθηκε μάλιστα ένα συγκεκριμένο είδος: τα κοράκια της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides), τα οποία είναι σύμφωνα με τον Γκύντερ Χάνσεν ευκολότερο να τα διδάξεις και να μάθουν το ένα από το άλλο, ενώ είναι μικρότερος ο κίνδυνος να φάνε κατά λάθος σκουπίδια.
Σχολιάζοντας την ιδέα της start-up ο Τόμας Τέρνστρεμ, υπεύθυνος στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Σεντερτάλιε, έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα σκέψη: «Μπορούμε να μάθουμε στα κοράκια να μαζεύουν αποτσίγαρα, αλλά όχι στους ανθρώπους να μην τα πετούν στο δρόμο»…