Η συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κλίμα έγινε σε έντονο ύφος με πολλούς ευρωβουλευτές να εκφράζουν προβληματισμό για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Το θέμα της ολομέλειας αφορά στην έκθεση που δημοσίευσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, στην οποία αναδεικνύονται η έκταση και το βάθος της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για το πρόγραμμα «Fit for 55» που έθεσε στόχο την μείωση των εκπομπών κατά 55% τουλάχιστον, έως το 2030, πέφτει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης, ύστερα από τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΟΗΕ για τον πλανήτη.
Οι πολιτικές γραμμές στο Ευρωκοινοβούλιο
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι για 55% εκπομπών μέχρι το 2030 είναι πιο επιτακτικοί από ποτέ. Σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες εκφράστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση γιατί κάθε καθυστέρηση κοστίζει ανεπανόρθωτα.
Πέρα από μερικούς ευρωβουλευτές που κατέκριναν το στόχο της μείωσης στο 55% ως μη επαρκή και κάλεσαν για ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο για 65% και στόχο για κλιματική «αρνητικότητα» και όχι ουδετερότητα, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι κλιματικοί στόχοι και η ενεργειακή μετάβαση απειλούν με ακριβή ενέργεια και ανεργία πολλούς Ευρωπαίους. Προειδοποίησαν ότι η αναγκαία μετάβαση πρέπει να γίνει λελογισμένα και σταδιακά, όχι εν μια νυκτί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Ρουμάνος ευρωβουλευτής, η πράσινη μετάβαση πρέπει να στοχεύει σε ενεργειακή αυτάρκεια, προσιτές ενεργειακές τιμές για τους πολίτες και εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.
Την ίδια στιγμή ευρωβουλευτής από τη Δανία σημείωσε πως μέρος του κόσμου είναι διστακτικό στις επιλογές του όταν για παράδειγμα δεν γνωρίζει τί καύσιμο να αγοράσει, αν θα υπάρχει επάρκεια σε πράσινα καύσιμα, ή πόσο θα είναι ο φόρος για τα ρυπογόνα καύσιμα.
Όπως σημείωσε ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο άνθρακας πρέπει να πληρώσει το τίμημα γιατί το κλίμα δεν μπορεί να συνεχίσει να το πληρώνει, κατά τα λεγόμενα κα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους ως η μεγάλη πρόκληση της εποχής αλλά υπήρξαν και ευρωβουλευτές επικριτικοί απέναντι στην στάση της Κομισιόν την οποία κατηγόρησαν για έλλειψη αποφασιστικότητας
Από ελληνικής πλευράς, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ , Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή απελευθερώνεται η ενέργεια, πληρώνουν οι εργαζόμενοι δυσβάσταχτα κόστη για μια μετάβαση που στοχεύει στις δουλειές των μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη και που στην ουσία δεν αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Παρέμβαση της Κομισιόν- «Τα παιδιά μας θα πολεμούν για το νερό και την τροφή αν δεν δράσουμε τώρα»
Εκ μέρους της Κομισιόν, αντιπρόεδρος ο Φράνς Τίμερμανς τόνισε ότι εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών, μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, μιας υγειονομικής πανδημίας πρέπει η ΕΕ να αποφύγει κάποιες παγίδες. Πρέπει να αποφύγει να υποτιμήσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, να αποφύγει να μείνει απλά στα λόγια. « Τα παιδιά μας θα κάνουν πολέμους για το νερό κα το φαγητό αν δεν δράσουμε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τίμερμανς σημείωσε πως οι μεταναστεύσεις λόγω του κλίματος θα πολλαπλασιαστούν. Ανέδειξε ότι η ευθύνη βαραίνει την ΕΕ για τις επόμενες γενιές. Είναι μια μάχη που πρέπει η ΕΕ να δώσει διεθνώς για να κερδίσει ο πλανήτης, τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα κακά νέα είναι ότι είναι δύσκολο. Τα καλά είναι ότι είναι σίγουρα εφικτό και δυνατό».
Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός θα στηρίξει την προσπάθεια ακόμα κι αν υπάρξουν θυσίες ενώ απάντησε στους επικριτές της κλιματικής πολιτικής ότι η κοινωνική ανισότητα και δικαιοσύνη θα προστατευτεί από την μετάβαση. Αντίθετα, με την παρούσα κατάσταση, οι φτωχότεροι θα είναι εκτεθειμένοι.